Meringue met kiwi - Stadstuinieren
recept

Meringue met kiwi

Kiwi’s kun je, vlak voor de eerste vorst, in november plukken. Laat ze binnen verder rijpen. Dat kan enkele weken tot een paar maanden duren. Ideaal winterfruit uit eigen tuin dus!

Kiwi’s kun je heel goed in eigen tuin kweken. Kies een zonnige plek tegen een muur of bij een pergola zodat de plant kan klimmen. Na de aanplant duurt het enkele jaren voordat je de eerste kiwi’s kunt oogsten. Kiwi: Van bloei tot oogst

Kiwi is lekker om zo te eten en je kunt er desserts, taarten en cake mee versieren. Je kunt het door je smoothie doen of eens een kiwisoepje van maken. Het combineert goed met kokos, aardbeien, sinaasappel en banaan.

Recept: Meringue met kiwi

Voor 6 personen

Dit heb je nodig:

4 eieren
100 g witte basterdsuiker
2 tl maïzena
1 biologische citroen
6 kiwi’s
1 sinaasappel
250 ml slagroom

 

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 130 graden. Splits de eieren en gebruik alleen het eiwit.
  2. Klop de eieren in een vetvrije kom stijf. Het eiwit is goed als je er pieken van kunt maken. Voeg al mixend geleidelijk de suiker toe. Rasp de helft van de citroen en pers de citroen. Voeg het rasp en 1 eetlepel van het sap toe.
  3. Bedek twee bakplaten met bakpapier en vorm met een spatel 6 ronde vormen van de eiwitten.
  4. Bak de meringues in 1 uur knapperig. Laat de meringues hierna nog een uurtje in een gesloten oven staan. Haal de meringues uit de oven.
  5. Schil de kiwi’s. Pureer 1 kiwi met het sap van de sinaasappel met een staafmixer tot een saus. Snijd de rest van de kiwi’s in stukjes.
  6. Klop de slagroom luchtig. Verdeel de slagroom over de meringues, schenk er kiwisaus over en garneer met stukjes kiwi.

Meer inspiratie:

Kiwi: Van bloei tot oogst
Groots genieten met klein fruit
Kiwibes kweken en oogsten
Recept Pompoenwafels
Schijnbare chaos in de stadstuin

 

Enthousiast over het recept van Marleen? Bestel hier haar mooie boek: Eten en koken met de seizoenen

Stadstuinieren 2018-04 – Tekst en Fotografie: Marleen van Es

logo
Sluiten
close