Kiwibes kweken en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Kiwibes kweken en oogsten

Kiwibes Acinda arguta, kweken en oogsten

Acinidia arguta

De kiwibes is een zeldzame soort mini-kiwi. Hij produceert heerlijke, extra zoete, haarloze vruchten. Deze vruchtjes, ter grootte van een druif, kunnen met schil en al gegeten worden.

De vruchten van de kiwibes zijn niet alleen prachtig en heerlijk, maar als bijkomend voordeel zijn de planten zeer geschikt voor zelfs de kleinste balkon- of stadstuin, omdat ze zelfbestuivend zijn. Dit in tegenstelling tot veel van de gebruikelijke commerciële kiwiplanten. Die zijn mannelijk óf vrouwelijk en vereisen beide seksen (en veel ruimte) om vruchten te kunnen dragen.

Kiwibessen zijn krachtige klimmers en kunnen een hoogte van wel 4 meter bereiken, maar zijn met snoeien in te perken. Als ze eenmaal zijn gevestigd, heeft iedere plant een enorm potentieel om wel 400 tot 800 vruchten per jaar te produceren!

Kiwibes kweken

Het kweken van Issai-planten uit zaad kan nogal lastig zijn, dus je kunt ze het beste kopen als jonge planten. Het liefst staan ze in de volle zon, hoe meer hoe beter. Hoewel een vochtige bodem met voldoende mulch essentieel is, houden kiwi-planten er niet van om doordrenkt te zijn, dus voorkom zware of slecht drainerende grond en voeg extra zand of grind toe indien nodig. De kiwibes groeit in alkalische bodems, maar lijkt een zure grond (pH 5-6,5) te prefereren en kan ook worden geteeld in grote potten of bakken.
De kiwibes, oorspronkelijk uit Noord-Azië en Siberië, is goed winterhard.

Een gevel vol kiwibes

Met een goede ondersteuning kun je deze plant perfect langs je gevel leiden. De groei kan snel gaan, dus zorg ervoor dat je goed bent voorbereid met geschikte dragers zoals een hekwerk of pergola. Om de groei van deze enthousiaste plant onder controle te houden kun je de kiwibes in november-december snoeien.
Als je meer dan één plant teelt, sta dan 4 meter ruimte toe tussen de planten.

Oogsten en Genieten

Vanaf het tweede jaar kan de kiwibes vruchten gaan dragen. Soms moet je wat langer geduld hebben en komen de vruchten pas na vier jaar. De vruchten zijn in oktober of november rijp. Zodra de bladeren verkleuren is het tijd om de vruchten te gaan controleren. Je oogst de kiwibessen wanneer de vruchten nog stevig zijn, maar wel al lichtjes meegeven wanneer je erin knijpt.

De smaak van de mini-kiwivruchtjes is veel zoeter en geconcentreerder dan die van de gewone variëteiten en ze bevatten veel meer vitamine C.

Eet de kiwibessen wanneer ze vers en sappig zijn, zo van de plant. Of voeg ze toe aan fruitsalades, muesli en desserts. Ze doen het ook goed in taarten en jam.

Mini Kiwivruchten zijn ook perfect als groene snoepjes. Halveer ze en laat ze drogen in de oven op een lage temperatuur of in een droogoven. Wacht tot ze volledig gedroogd maar tegelijkertijd ook nog steeds een beetje taai zijn.

Meer inspiratie:

Verticaal tuinieren: Vlog Lei- en klimfruit
Kiwi: van bloei tot oogst
Recept Zwarte bessen limonade
Moestuintips van Floor Korte: Kruiden zaaien
Avocado plant kweken uit pit
Zo maak je een wormenbak

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren 2015-05  Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close