Verticaal tuinieren: Lei- en klimfruit - Vlog - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Verticaal tuinieren: Lei- en klimfruit – Vlog

Klimfruit

Lei- en klimfruit

Of je nu veel of weinig ruimte hebt, lei- of klimfruit is de perfecte manier om op een klein oppervlak veel fruit te kunnen telen. Je hebt een warme muur of een schutting nodig met daar tegenaan klimdraden of latten. Een leuke manier om druiven, kiwi, kiwibes, passievruchten, appels, peren, perziken en frambozen te telen in je tuin, tegen de gevel van je huis, of tegen een blinde muur op het schoolplein.

[Transcriptie vlog zie onder]

‘Nooit meer een vlog missen? Abonneer je hier (gratis) op ons YouTube kanaal’

Meer inspiratie:

Groots genieten met klein fruit
Zes mooie moestuinplannen met vaste groenten
Moestuintips van Floor: Eetbare bloemen
Asperges telen – Zo doe je dat – Vlog

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

[Transcriptie vlog]

Fruit in de stadstuin

Hier staat de framboos achter een kiwi, en die hebben samen ongeveer een stoeptegel oppervlak nodig. Daarnaast hebben we de perzik. Helaas doet hij het dit jaar niet zo goed vanwege de vorst die half mei kwam.

De kiwi groeit bij ons over de schutting en gaat dan tegen de muur omhoog. Je ziet al dat hij eigenlijk geen grondoppervlak inneemt, veel groen maakt en ons in het najaar echt van honderden vruchtjes gaat voorzien. De kiwi maakt gebruik van de warmte van de muur en dat is bij deze plant wel nuttig, want de vruchten rijpen pas eind oktober.
Onder de kiwi staat bij ons de druif, op een heel klein stukje muur van tachtig centimeter. Ook deze druif heeft maar een stoeptegel grond ter beschikking. Hij maakt ook weer optimaal gebruik van de warmte van de muur en dan oogsten we van die tachtig centimeter in de regel vier tot zes trossen.

Tegen onze schutting zie je nog een paar peertjes en een appeltje. Helaas heeft hier de late vorst ook de bloesem heeft bevroren.
Links staat nog een perzik, die zat gelukkig zo in de luwte dat daar wel vruchten aan zitten.

Klimplanten leiden is ruimte besparen

De klimplanten, zoals druif en kiwi, kun je allemaal vastzetten aan draden en latwerk, waardoor ze dus maar heel weinig ruimte innemen en mooi aansluiten op je schutting of muur.
De druif zit tegen latwerk en werkt zichzelf een beetje naar boven.
De kiwi zit aan een draad gespannen en die houdt zichzelf helemaal vast.
Het enige wat wij hoeven te doen, is af en toe de uitlopers die naar de buren willen verhuizen afsnoeien.

Zo zie je op een paar meter schutting kun je echt een aantal fruitbomen kwijt als je ze maar aan draden of latten zet.
Hiervoor staat een appel op stam die zit vol want die bloeide wat later.

Of het nou in je achtertuin is, in je moestuin aan draden tussen palen gespannen, of tegen de voorgevel van je huis aan de straat; Klimfruit en leifruit is dus altijd dė oplossing om op een klein oppervlak relatief veel vruchten te kunnen oogsten.

Voeding gevelplanten

Wanneer je (slechts) een tegel ruimte hebt, is het goed om het plantgat te verbeteren voordat je het fruit plant. Schep het zand eruit en vul de ruimte aan met compost en tuinaarde. Zo’n twee of drie keer per seizoen kun je de grond verrijken met een beetje organische mest zoals konijnenkeutels, wormencompost(thee) of luzernekorrels.

logo
Sluiten
close