De ecologische moestuin van: Jessica - Stadstuinieren
Groene verhalen

De ecologische moestuin van: Jessica

De moestuin van Jessica Keijzer Nab - Stadstuinieren

Plaats: Megen
Moestuin sinds: 2016
Grootte: 30 m2

Jessica woont met haar man en twee kinderen in het plaatsje Megen. Vanuit hun huis kijken ze uit op de Maas. De twee bijgebouwen zijn voorzien van een groen dak, een duurzame oplossing voor een ecologische moestuin. Dit is bewust gekozen door haar man, die architect is, om de groene uitstraling te behouden. Het is mooi dat dit ook bijdraagt aan de waterregulering, luchtkwaliteit en biodiversiteit.

Uilen in de ecologische moestuin

Ook bijzonder is de uilenkast in de ecologische moestuin. Jessica heeft de Uilenbescherming benaderd voor de plaatsing van de kast. Er is iemand gekomen om te kijken of de locatie geschikt was en heeft de kast opgehangen. Het Maasland is een goed gebied omdat de uilen daar kunnen jagen in de uiterwaarden van de Maas. De kast werd direct gebruikt en heeft vijf jonge uiltjes voortgebracht! Na ongeveer een maand kunnen de uiltjes vliegen en na 38 tot 46 dagen zijn ze vliegvlug. Daarna worden ze nog ongeveer vijf weken verzorgd. “Je hebt ze dus best lang in je tuin, al moeten we in de moestuin wel heel stil zijn,” aldus Jessica.

Uilen in de tuin van Jessica - Stadstuinieren

Waarom ben je met een moestuin begonnen?

“Ik wilde de kinderen laten zien dat je kunt eten uit je eigen tuin, dat je kunt eten wat je zelf verbouwt.”

Waaraan beleef je het grootste plezier in je moestuin?

“Het tuinieren ontspant en als het lukt is het oogsten een feest. Daarnaast leer je weer zoveel nieuwe dingen; ‘Ik google me suf’.”

Waar ben je het meeste trots op?

“Een bolcourgette! Ik dacht dat het een komkommer zou worden, maar na terugkomst van vakantie bleek het een bolcourgette te zijn. Hij was ook eigenlijk te groot geworden, maar de soep die ik ervan gemaakt heb, was heerlijk.”

Wat was de grootste mislukking?

“Het zelf opkweken van zaden; soms zijn ze ineens weg, wellicht opgegeten door vogels. En ik moet de groei van de planten nog leren, want de courgette verstikt nu de besjes.”

 

Heb je nog een leuk recept voor ons?

Jazeker! Recept Courgettebrood (van Yellow Lemon Tree)

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 200 gram suiker
  • 225 ml zonnebloemolie
  • 300 gram tarwebloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda (te koop bij de Toko)
  • 1 tl kaneel
  • snuf zout
  • 1 courgette
  • 50 gram walnoten, in stukjes gehakt
  • 50 gram rozijnen, in stukjes gehakt

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel en zout in een kom.
  2. Kluts de eieren en meng met de suiker en zonnebloemolie. Voeg de droge en natte ingrediënten bij elkaar.
  3. Rasp de courgette met schil en al fijn (met behulp van de keukenmachine gaat dit lekker snel).
  4. Hak de noten en rozijnen grof. Voeg dit samen met de geraspte courgette toe aan het mengsel en meng (in de keukenmachine) tot alles goed gemengd is.
  5. Vet een cakeblik royaal in met boter en bestuif met bloem. Verdeel het mengsel geleidelijk over de cakevorm. Bak het courgettebrood in ongeveer 60 minuten gaar. Prik met een breinaald, als deze er schoon uitkomt dan is het brood gaar. Laat afkoelen op een rooster.

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

2020-03 Tekst en fotografie: Marieke Peerenboom

logo
Sluiten
close