Zes bomvolle meters moestuin - Stadstuinieren
Groene verhalen

Zes bomvolle meters moestuin

De moestuin van Marleen. Zes bomvolle meters moestuin Stadstuinieren

Marleen Sloots-Akse uit Gramsbergen wist niets van tuinieren toen ze aan haar eerste vierkante meter moestuin op het dakterras begon. Een paar jaar later heeft ze zes bomvolle meters moestuin. Daar stopt ze heel veel liefde en energie in: ze heeft haar passie gevonden!

“We hebben er bewust voor gekozen geen moestuin in de volle grond te maken”

Marleen is best een beetje trots op wat ze als tuinierder heeft bereikt. Nu het seizoen weer gaat beginnen is ze al druk bezig met spitten, zaden verzamelen en plannen maken. En dat terwijl het allemaal aan haar vriend Stefan te danken is dat die eerste vierkante meter er is gekomen.

Marleen: “In 2014 zei ik tegen Stefan dat het me leuk leek om een moestuin te beginnen. Even later was ik alweer vergeten dat ik dat had gezegd, maar hij duidelijk niet. Met mijn verjaardag in mei kreeg ik van een vierkante meter moestuinbak van hem. Die kwam op het dakterras te staan, een tuin hadden we toen niet.”

Wortels en bietjes Stadstuinieren

De makkelijke moestuin

Enige ervaring met moestuinieren had Marleen niet. Omdat het al vrij ver in het seizoen was, besloot ze pas het jaar daarop te beginnen met haar tuintje. Dat gaf haar mooi de gelegenheid zich even rustig in te lezen. “Ik heb heel veel op internet gespeurd naar informatie en heb het boek De Makkelijke Moestuin gelezen. Na het eerste jaar beleefde ik al zoveel lol aan de vierkante meter moestuin, dat ik méér wilde. Ik heb er toen een bak bijgekocht en ben aan de achterzijde klimrekken gaan maken, voor de bonen en tomaten. Stukje bij beetje ben ik me verder in het moestuinieren gaan verdiepen en werd ons dakterras steeds groener.”

In 2017 gingen Marleen en haar vriend Stefan op zoek naar een nieuwe woning, mét tuin. De verhuizing vond plaats in het voorjaar en terwijl de verhuisdozen nog in de hoek stonden, was Marleen al driftig bezig in haar nieuwe tuin. “Mijn vriend stelde voor om er een paar bakken bij te kopen en ze aan elkaar te koppelen, zodat ze samen één grote bak zouden vormen. Ertussen staan klimrekken over de hele breedte, voor de klimplanten of de planten die wel wat houvast kunnen gebruiken. De klimrekken hebben we zelf gemaakt met kippengaas. Het resultaat mag er best wezen!

Alles in bakken

En de moestuin zelf is boven verwachting mooi, vrijwel alles doet het fantastisch. We hebben er bewust voor gekozen geen moestuin in de volle grond te maken. Ik heb wel eens een paar losse plantjes die ik over had in die tuin geplaatst, maar dat werd niets. Door de natte kleigrond groeiden ze niet goed, in de bakken gaat dit veel beter. En het is ook wel heel overzichtelijk zo, en het scheelt onkruid vermoed ik.”

De moestuin van Marleen. Zes bomvolle meters Stadstuinieren

Goede voorbereiding

Tot nu toe werkte Marleen zonder vooropgezet plan. Ze zaaide sla, tomaten, bonen, pompoenen en andere groenten binnen voor en plantte ze daarna buiten over in de bakken. Keurig in rijtjes en groepjes, dat wel. Dit jaar bereidt ze het nog iets beter voor. “Ik heb pasgeleden de grond omgespit en een paadje aangelegd, zodat ik er iets beter bij kan. Ik heb bedacht om sommige groenten, zoals de sla, dit jaar op een andere plek te planten, want ik heb begrepen dat dit gunstig is voor de vruchtbaarheid van de grond.

Ook wil ik weer pompoenen proberen. Die hadden we vorig jaar ook, maar uiteindelijk kwamen er aan een gigantische plant maar heel weinig vruchten. Ik hoop dat ik door her en der wat te snoeien en bloemen te planten voor de verstuiving van insecten nu een iets vruchtbaarder jaar tegemoet ga!

Meer fruit in de tuin

Binnen ben ik inmiddels begonnen met voorzaaien. Net als vorige jaren wil ik weer veel sla in de tuin, want daarvan neem ik elke dag een bakje mee voor de lunch tijdens mijn werk. En verder wil ik wat meer fruitsoorten gaan proberen. Aardbeien staan bovenaan mijn verlanglijstje.

Ik heb al wel frambozen- en bramenstruiken en muizenmeloentjes: mijn trots van vorig jaar. Voor wie het niet kent: dit zijn een soort kleine watermeloentjes met de smaak van komkommer. Ik had gelezen dat ze vrij lastig waren om te kweken, maar dit ging bij ons boven verwachting goed. Daarvoor moest ik wel veel geduld hebben, want het duurde lang voor hij vruchten kreeg. Ik had de plant tegen het klimrek aan geplaatst en aan het einde van het seizoen had ik een klimrek vol!”

Rondje door de moestuin

“Het grote voordeel van moestuinieren vind ik dat je alleen maar plukt wat je nodig hebt. Bij sla uit de supermarkt had ik vaak het probleem dat het na een of twee dagen een beetje slof werd. Dat probleem heb ik nu nooit meer. En het valt me alles mee hoeveel tijd ik kwijt ben in de tuin. Ik werk veertig uur per week, en als ik na mijn werk thuiskom maak ik een rondje door de moestuin. Dat werkt ook nog eens heel ontspannen. Natuurlijk zijn de dagen waarop ik de stekjes naar buiten overplant wat drukker en moet ik op warme dagen veel sproeien, maar dat doe ik met veel plezier en liefde.

Het lastigst vind ik het nog om met de diertjes in de moestuin om te gaan. Ik heb vorig jaar bloemkolen geprobeerd te kweken, maar die werden flink aangevreten of zelfs helemaal opgegeten door de rupsen. Ook bij de boerenkool en spruiten die ik een paar jaar geleden op het dakterras heb geprobeerd te kweken, gebeurde dit. Toch wil ik bloemkool wel een tweede kans geven, want dit smaakt zoveel lekkerder uit eigen tuin dan uit de supermarkt.

Rupsen en slakken

Tijdens mijn rondjes door de tuin probeer ik rupsen en slakken zoveel mogelijk tussen de planten uit te verwijderen, maar het lijkt soms wel onbegonnen werk. Ook op mijn dakterras had ik hier al last van, daar aten rupsen mijn boerenkool en spruiten helemaal op. Zo, van de ene op de andere dag. Ik gebruik wel netten tegen de vogels. Ook heb ik over één van mijn slaplanten een glazen stolp geplaatst, maar daar heb ik er maar eentje van, dus met acht planten helpt dat niet echt. Het is me nog niet helemaal duidelijk wat ik nou precies tegen deze diertjes kan doen. Op Instagram heb ik gelezen dat eierschalen kunnen helpen, dus die ben ik nu aan het sparen. Gelukkig zijn er ook heel veel planten die er niet zoveel last van hebben!”

Meer lezen over de moestuin van Marleen?

Op instagram vind je haar onder de naam leens_moestuin.

Meer inspiratie:

Oca kweken in een pot
Basilicum oogsten en invriezen
De kunst van tuinieren: Gavin Munro
Moestuinplan maken

Het magazine

Jaarabonnement Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift voor de moestuin.
Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2018-02  Tekst: Marike Ooms

logo
Sluiten
close