De kunst van tuinieren: Gavin Munro - Stadstuinieren
Groene verhalen

De kunst van tuinieren: Gavin Munro

Gavin Munro kweekt meubels , zoals je groenten kweekt. Onvoorstelbaar? Toch  is dat wat de van oorsprong Spaanse bio-designer doet. Hij kweekt wilgen, eiken, esdoorns en essen en vormt die tijdens het groeiproces om tot stoelen, tafels en lampenkappen.

“Eet je eigen geteelde voedsel aan een eigen geteelde tafel op een eigen geteelde stoel”

Aardigheidje om zelf ook te proberen? Op een balkon zou ik ’t niet adviseren, maar heb je een flinke (stads)- tuin, waarom niet? Je moet wel heel wat meer geduld hebben dan bij het kweken van een radijs. Meubels van de grond af laten groeien is een intensief en jarenlang proces. Maar ook een zeer milieuvriendelijke methode om aan huisraad te komen, bovendien: wat een kick moet het zijn om op een stoel te zitten die je zelf hebt gegroeid….

Meubels oogsten

Met behulp van plastic frames kweekt Munro zijn bomen, die langzaam maar zeker tot natuurlijke meubels vergroeien. Als het tijd is om te ‘oogsten’ haalt hij de bomen uit hun plastic omhulsel, waarna een organisch meubel tevoorschijn komt dat volledig uit één boom bestaat – er is spijker noch lijm aan te pas gekomen. Munro brengt zijn project ten uitvoer in de Engelse East-Midlands bij de plaats Wirksworth, en wel in de tuin van zijn schoonmoeder. De gelauwerde botanische vakman noemt dit ‘nieuwe groeien’ ‘massaproductie gemixt met vertraagde bevrediging’. Het duurt namelijk tussen de vier en acht jaar om bijvoorbeeld een stoel te kweken. Toch gelooft deze kunstenaar, die hiermee een radicaal standpunt inneemt in de meubelindustrie, dat deze productiemethode efficiënter kan zijn dan de huidige manier waarop meubels worden gemaakt. Immers, aldus Munro: “Nu hakken we bomen om, die zo’n veertig tot zestig jaar nodig hebben om tot wasdom te komen. Daarna wordt het afgehakte hout naar een fabriek gedistribueerd om er kleinere stukken van te maken, die vervolgens weer ergens anders samen worden gebracht tot één eindproduct.”

Gavin munro

Museale boomstoel

Munro’s werkproces ging niet over rozen. Koeien vertrapten de eerste jonge aanplant en wat er van over was, werd te grazen genomen door konijnen. Inmiddels zijn de kinderziektes uit het productieproces gehaald. Een eerste voorbeeld van een door Munro gekweekte stoel is momenteel te zien in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Of de stoel lekker zit, mag je helaas in een museum niet proberen. Maar het museumstuk ziet er in ieder geval wel uit als een echte stoel.

Zelf aan de slag

Momenteel worden op Munro’s plantage ‘Full Grown’ onder meer 150 stoelen gekweekt. Bij Ikea zullen we Munro’s meubels voorlopig niet zien. Hoewel de eigenzinnige meubelmaker potentie ziet de methode op grote schaal uit te voeren, mikt hij vooral op het hogere verkoopsegment. Zijn stoelen zullen zo’n 3.400 euro per stuk kosten. Te begrotelijk? Ga dan zelf aan de slag!

 

Stappenplan

  1. Bomen zaaien
  2. Water geven
  3. Om de paar weken de takken voorzichtig omvormen (een mal kan helpen), verder met rust laten
  4. Oogsten!  🙂

Gavin munro

Meer inspiratie:

Knoflook kweken in een pot
Zo maak je wasmiddel met klimop
Zeker eens proberen: Wintertomaten

 

Meer over:

logo
Sluiten
close