Wintertomaten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Wintertomaten

Het mooie van een eigen moestuin is dat je perfect leert eten volgens de seizoenen. Het eerste jonge groen in het voorjaar, gevolgd door de oogst van de zomer en de overvloed van de herfst. Alleen voor de wintermaanden wordt het uiteraard een stukje soberder. 

“Je wintertomaten van oktober houd je probleemloos tot begin december”

Een andere oplossing voor meer uit eigen tuin tijdens de donkerste maanden, vormen drogen, inmaken en invriezen. Maar het allermooiste is natuurlijk gewoon bewaren. Je oogst binnenhalen en zonder enige verdere bewerking bewaren tot het moment van gebruik. Met wintertomaten kan dat.

Lang houdbare tomaten

Tomaten zijn uiteraard veel te teer, te sappig en te kwetsbaar om langere tijd te bewaren. Maar de enorme diversiteit van deze populaire vruchtgroente heeft ook een brede waaier aan selecties opgeleverd die de meest uiteenlopende toepassingen mogelijk maken. Lang-houdbare tomaten zijn zulke bijzondere variëteiten. De planten vormen vruchten die vrij hard en stevig zijn.

wintertomaat longkeeper

Hoelang kun je wintertomaten bewaren?

Door de stevige structuur in combinatie met de harde schil zijn deze tomaten lang houdbaar.  Gewoon op kamertemeratuur zijn deze tomaten, zonder veel problemen, 3 tot 4 maanden te bewaren.

wintertomaat grannysmith

Wintertomaten zaaien en oogsten

Deze winter-tomaten kweek je net als alle andere soortgenoten. Binnen warm voorzaaien in maart, uitplanten onder glas of folie in mei maakt dat je vrij laat, begin oktober, net voor de eerste vorst kunt oogsten. Je oogst complete trossen door ze met een stuk van de stengel te knippen. Door de tomaten op die manier af te knippen houden ze wat extra vocht vast.

wintertomaat golden treasure

Wintertomaten bewaren

Behandel de vruchten voorzichtig. Leg de trossen mooi naast elkaar op een zachte ondergrond van stro of karton op een lichte koele plaats. Geen directe zon, geen grote temperatuurschommelingen. Een keukenraam of ergens in een koele gang is prima.
Leg de tomatentrossen op een plaats waar je regelmatig langskomt zodat je ze  kunt controleren op bederf.
De oogst van oktober houd je probleemloos tot begin december. De laatste vruchten houden het uit tot begin februari.

wintertomaat black-keeper

Wintertomaten in de keuken

Je mag van deze wintertomaten niet dezelfde smaak en structuur verwachten die je van de zomerse oogst gewoon bent. Ze zijn wel ideaal om tot een flink stuk in de winter te blijven nagenieten van je eigen oogst.

Verwerk ze in soepen en sausen of combineer ze met andere groenten. Ze zijn ook ideaal voor originele toepassingen zoals gebakken tomaten. Het komt er dus op aan om op een creatieve wijze met de oogst uit je eigen tuin om te gaan.

 

Meer inspiratie:

Tomaten drogen – Zo doe je dat
Groene geheimen: Tamarillo – de boomtomaat
Vlog: De bodem bedekken in de winter
Recept: Hummus van tuinbonen

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2015-06 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close