Tomaten drogen

Tomaten drogen is een prachtige manier om de oogst van de zomer extra lang te bewaren. Bovendien is de smaak van gedroogde tomaten vaak nog intenser dan die van verse tomaten. Maar hoe begin je eraan, aan zo’n eigen oogst aan gedroogde tomaten?
“De smaak van gedroogde tomaten is vaak nog intenser dan die van verse tomaten”
Kies de juiste soort. Er zijn honderden variëteiten om uit te kiezen, maar wat we zoeken is een tomaat die van nature al geschikt is om te drogen. Dat wordt dus geen sappige, maar eerder een stevige, droge tomaat met flink wat structuur in zijn vruchtvlees. Natuurlijk ook eentje met een mooie kleur want het oog wil ook wat.
‘Droge’ tomaten vind je vaak bij de typische, langwerpige Italiaanse types. Veel Roma-tomaten zijn ideaal om te verwerken tot dikke sausen en ook geschikt om te drogen. Maar in het rijke aanbod aan variëteiten zitten nog enkele opvallende uitschieters.
De meest geschikte rode tomaat is ‘Dix Doigts de Naples’. Deze extreem langwerpige vruchten kun je overlangs doorsnijden zonder dat er ook maar iets van sap te voorschijn komt. Binnenin zit alleem wat zaad en een stevige wand. Wil je een kleurrijke oranje tegenhanger, dan is ‘Orange Banana’ een goede keuze met een iets zoetere smaak maar dezelfde gewenste structuur. Voor geel kom je bij ‘Roman Candle’ terecht.
Deze variëteiten kweek je net als alle andere tomaten. Ze verkiezen een standplaats onder glas of de bescherming van een folietunnel en geven in de nazomer een overvloedige oogst.
De tomaten zijn bruikbaar in salades en als basis voor saus en soep, maar vooral ideaal om te drogen. Een van de voordelen van dit type tomaten is dat je ze rustig en zonder problemen wat langer aan de struik kunt laten hangen zodat je eventueel bijna de gehele oogst in één keer kunt plukken en verwerken.
Tomaten kunnen heel goed in een voedseldroger worden gedroogd. In 5 tot 7 uur op 70°c is meestal voldoende voor een goed resultaat.
Zet de oven op 120°C en reken op 3 tot 4 uur. Zet de deur van de oven op een kiertje zodat het vocht uit de vruchten kan ontsnappen.
Met een beetje fantasie kun je ook experimenteren op een radiator van de centrale verwarming, maar zorg dat het snel gaat om schimmels te voorkomen.
De tomaten zijn klaar als ze droog en nog wat taai aanvoelen en de typische geur van tomatenpuree hebben.
Je kunt je ‘oogst’ direct na het drogen in een afgesloten pot bewaren, maar het nog veel leuker om er wat extra’s mee te doen door ze in olie te bewaren.
De droge vruchten nemen zo de olie en de smaakstoffen van de kruiden in zich op en op deze wijze ontwerp je een heerlijk samengesteld gerecht dat ruim een jaar houdbaar is, gewoon op kamertemperatuur.
Speel met verschillende kleur- en smaakstoffen en maak elk potje uniek. Zo’n potje is ideaal om ook midden in de donkerste wintermaanden even opnieuw te genieten van de smaak van de zomer.
Zeker eens proberen: Wintertomaten
Tomatenketchup uit eigen tuin
Stadstuinieren 2016-06 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!