Tamarillo kweken en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Tamarillo kweken en oogsten

Tamarillo, Cyphomandra betacea, ook bekend als boomtomaat, is een meerjarige subtropische plant met eivormige vruchten, zo groot als pruimen

De tamarillo is technisch gezien geen tomaat, maar behoort wel tot dezelfde familie (Solanaceae). De vruchten hebben een kleur van geel tot oranje, naar rood en zelfs paars, en wanneer je de ruimte hebt om de planten binnen te laten overwinteren zijn deze planten erg de moeite waard, want de vruchten zijn heerlijk en de opbrengst is groot.

Tamarillo kweken en verzorgen

Tamarillo groeit ontzettend snel en kan 3,5 meter groot worden. Met regelmatig snoeien (of het afzagen van de bovenkant) kun je de lengte onder de twee meter houden. De plant kan temperaturen tot 5°C overleven, maar de ideale winter-groeitemperatuur ligt boven de 15°C. Kweek de plant in een extra grote pot en zet in de winter binnen of in een kas, zodat hij daar door kan blijven groeien. Om het gewicht van de pot en de waterfrequentie binnen de perken te houden, voeg je een goede hoeveelheid lichtgewicht groeimiddel toe, zoals perliet, vermiculiet of kokosturf.

De onderste bladeren vallen er af naarmate de plant groeit. Wees alert op ongedierte, zoals witte vlieg en bladluis, en behandel indien nodig met een natuurlijk, biologisch bestrijdingsmiddel.  Geef de plant voldoende water, maar verzuip ‘m niet. Voeg geen verse mest of beendermeel toe; dit zorgt voor zachte en slungelige groei. Af en toe een spuitje vloeibaar zeewier, vooral op de bladeren, zorgt daarentegen voor weelderige groei en een sterke stam.

“Tamarillo heeft een zoetzure smaak die op tomaat lijkt, maar dan sterker en pittiger”

Boomtomaat

Tamarillo oogsten

Tamarillo is zelfbestuivend en een volwassen boom kan honderden vruchten produceren die in een periode van een aantal maanden rijpen. Afhankelijk van de soort zal de vrucht van kleur veranderen en vaak zodra deze rijp is van de boom vallen. Dit is ook het moment waarop je de vruchten kunt oogsten.

Tamarillo heeft een zoetzure smaak die op tomaat lijkt, maar dan sterker en pittiger. Je kunt de vruchten rauw of gekookt eten en je kunt ze het beste schillen of pellen; de schil is erg bitter. De vrucht leent zich goed voor zoete gerechten, bijvoorbeeld als topping op een ijsje of in een fruitsalade. Snij de vrucht doormidden, sprenkel er een beetje suiker overheen en schep het vruchtvlees eruit. Tamarillo is ook geweldig als salsa, chutney of als vervanger van tomatensaus. Voeg ‘m toe aan salades, hartige muffins, omeletten en andere eiergerechten of zelfs op een pizza.

Wist je dat …

Tamarillo is ontzettend populair in Nieuw-Zeeland, waar rond de twee miljoen kilo vruchten per jaar wordt gekweekt en geëxporteerd.

 

Meer groene geheimen:

Zoete aardappel kweken en oogsten
Groene geheimen: Popcornkiemen

Meer inspiratie:

Stella Faber: Mijn Balkontuin
Ananaskers, Goudbes kweken en oogsten

 

Stadstuinieren 2017-02 Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close