Stella Faber: Mijn Balkontuin - Stadstuinieren
Groene verhalen

Stella Faber: Mijn Balkontuin

Mijn balkontuin

Een boek over vier seizoenen oogsten van een paar vierkante meter

Al jaren schrijft en fotografeert Stella Faber vol passie over de groenten, vruchten, kruiden en bloemen die ze teelt op haar Amsterdamse balkon. Recent verscheen haar boek Mijn balkontuin, over vier seizoenen oogsten van een paar vierkante meter. Stadstuinieren sprak met Stella over haar moestuin op grote hoogte.

Persoonlijk dagboek

De basis van het boek werd door Stella al een paar jaar geleden gelegd. Nauwgezet hield zij dagelijks een dagboek bij met haar ervaringen op het balkon. Een pompoen die hulp nodig had bij de bevruchting, het plezier van de eerste geurerwtjes en het genot van het dagelijkse ochtendrondje over het balkon met verse oogst: persoonlijke ervaringen, gedachten en tuinweetjes wisselen elkaar af in een vloeiende stijl. Stella neemt je in woord en beeld mee in haar ontdekkingstocht langs de verschillende gewassen die zij het jaar rond op haar balkon laat groeien en bloeien. Niet alleen voor op haar bord, maar ook voor in een vaas. Want, zoals Stella zegt: bloemen zijn om lang van te genieten, terwijl ze in gerechten vaak binnen een kwartier opgegeten zijn.

Tip:

Bestel hier het boek van Stella Faber: Mijn balkontuin

Vier seizoenen

Het 145 pagina’s tellende boek is echter veel meer dan een persoonlijk verslag. Het is een informatief boek dat een duidelijk overzicht biedt van de gekweekte gewassen met tips voor een succesvolle oogst. Aan de hand van de vier seizoenen beschrijft Stella hoe ze te werk gaat met het vullen van potten en bakken, het zaaien en verspenen en het verbouwen van haar planten in huis en op haar balkon. Hoe zorgt ze ervoor dat ze elke dag iets kan oogsten? Welke tegenslag komt ze tegen en hoe gaat ze daarmee om? Niets is Stella te gek en met een tomeloze energie zorgt ze elke dag weer dat haar groene balkon een klein wereldwonder wordt, waar ze zelfs aardappelen, mais en pompoenen laat groeien. Ze legt uit hoe je je planten kunt voeden met compost, wormenthee en zelfgemaakte gier. Ook de meest voorkomende plagen en vijanden op haar balkon – die eeuwige slakken! – komen aan bod.

Geen courgette…

Verwacht echter geen compleet teeltoverzicht, want Stella kiest bewust voor de gewassen waar zij zelf dol op is. Zo ontbreekt courgette bijvoorbeeld in het rijtje, want daar is ze niet zo’n fan van. Achterin het boek vind je wel een handig overzicht van de gewassen, als ook een lijstje met haar favoriete adressen van kwekers en tuinwinkels. Ook de pagina’s waarop Stella opnoemt welke spullen ze allemaal gebruikt in en om haar balkontuin, kunnen je handige tips opleveren. Kortom: een boek dat niet alleen leuk is voor balkontuinders, maar evenzeer een aanwinst als je tuiniert in de volle grond.

Tien vragen aan Stella Faber

1. Hoe ben je ertoe gekomen om een boek te schrijven?

“Er ontbrak gewoon echt een goed boek over het kweken van groente en fruit op je balkon. Ik heb zelf ooit een boek over tuinieren in potten en bakken gevonden uit de jaren tachtig. Heel leuk, maar dat ging vooral over sierplanten en de minivarianten zoals bijvoorbeeld cherrytomaatjes. Terwijl er echt veel meer mogelijk is!”

2. Voor wie is je boek bedoeld en wat wil je ermee bereiken?

“Natuurlijk voor iedereen die wil tuinieren en maar weinig ruimte heeft. Ik wil laten zien dat je ook met andere ogen kunt kijken naar die paar vierkante meter.”

3. Waar haal je zelf je inspiratie vandaan voor je balkontuin?

“De keuze voor bepaalde gewassen komen bij mij vooral voort uit mijn herinneringen aan vroeger. De tuin van mijn oma, met een oude theeroos bijvoorbeeld. Mijn andere oma had een heerlijk geurende sering, dus die moest ook op mijn balkon komen. En uit het studentenhuis is de wens voor een kamperfoelie gekomen. Ook bezoek ik veel tuinen, vooral in Engeland, die mij inspiratie opleveren. Ik probeer gewoon alles uit op mijn balkon.”

4. Wat vind je zelf het leukste hoofdstuk van je boek en waarom?

“Ik heb een klein stukje geschreven over de invloed van de maan op mijn planten en op mijzelf. Ik voel de volgende dag echt de energie als ik bij volle maan met mijn gordijn open heb geslapen. De maanstand heeft echt impact op het ontkiemen en de groei van je gewas.”

5. Houd je nog steeds dagelijks een tuindagboek bij? Welke voordelen heeft dit voor jou?

“In het begin schreef ik alles op, van de dingen die goed gingen, de temperatuur en het weer tot de mislukkingen, zodat ik er van kon leren. Nu ben ik veel meer vertrouwd met de omstandigheden op mijn balkon. Als ik ergens anders zou tuinieren, zou ik wel weer een dagboek bijhouden.”

6. Je lijkt de eigenschap te hebben om in elk nadeel of een mislukking een kans te zien om het volgend jaar weer beter te doen?

“Planten hebben zoveel veerkracht! Daar put ik altijd weer nieuwe hoop uit. Soms doe je heel hard je best om een kleine, zwakke zaailing te redden terwijl niets lijkt te helpen. Ik sta verstelt als er dan weer zo’n verrassing op mijn pad komt en de zwakke plant toch weer nieuwe scheuten krijgt.”

7. Welke nieuwe gewassen groeien er dit jaar op je balkon?

“Ik geniet nog na van de Red Russian Kale die ik vorige jaar voor het eerst zaaide. Ik hoef niet veel meer te zaaien, omdat ik inmiddels erg veel vaste planten heb. Zo groeien er nu hop, stengel-ui, kruiden en vier soorten munt waarmee ik allerlei heerlijke creaties kan maken.”

8. Waar zou je tuinieren als je geen balkon had?

“Ik droom stiekem toch wel van een tuin. Op mijn computer staat nog een hele verlanglijst opgeslagen met planten die ik graag wil laten groeien. Maar ik kweek net zo gemakkelijk paprika’s en tomaten op mijn vensterbank.’

9. Heb je nog een leuke tip voor nieuwe balkontuinders?

“Maak je vooral geen zorgen of het wel lukt. Begin gewoon net als ik met wat bakken en potten. Kijk op Marktplaats wat er aangeboden wordt. Tuinieren hoeft echt niet duur te zijn. Zorg voor een goede afwatering, ga aan de slag en laat je verrassen.”

10. En verschijnt er hierna nog een boek?

Ik vind schrijven geweldig, ik kan er echt mijn ei in kwijt. Dus wie weet!

Tip:

Bestel hier het boek van Stella Faber: Mijn balkontuin

Over Stella Faber:

Stella Faber (1974) studeerde in 2001 af aan de Gerrit Rietveld Academie aan Amsterdam. Sindsdien is zij werkzaam als fotograaf en publiceert zij voor diverse tuintijdschriften. Stella is dol op tuinieren, zowel in de volle grond als op haar balkon in Amsterdam. Behalve gezonde maaltijden en kleurrijke bloemen levert tuinieren een intenser bewustzijn van de natuur op, zelfs in de stad.

Meer inspiratie:

Tuinieren op vier hoog
Knoflook kweken in een pot!
Moestuin in potten: Begin met goede potgrond
Tuin zonder grond: De raamtuin
Eetbare paddenstoelen kweken
Chilipepers: Planning van het nieuwe seizoen

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2017-02 – Tekst: Susan Lambeck – Fotografie: Stella Faber

logo
Sluiten
close