Basilicum oogsten en bewaren - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Basilicum oogsten en bewaren

Basilicum oogsten en invriezen

We oogsten basilicum, een heleboel basilicum! Basilicum is natuurlijk heerlijk met de tomaten die we momenteel ook volop oogsten, maar er is nu meer basilicum te oogsten dan dat we vers kunnen eten. Dus heb ik de planten in de tuin allemaal afgeknipt. De blaadjes pureren we met olijfolie en vriezen we in.

-Onderaan dit artikel vind je de transcriptie-

Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren

Meer inspiratie:

Recept: Kruidensaus met rucola
Kruiden invriezen
Wat kun je zaaien in augustus?
Amarant kweken en oogsten
Recept spruiten inmaken

 

Transcriptie:

Basilicum oogsten en bewaren

We oogsten basilicum, een heleboel basilicum! Basilicum is natuurlijk heerlijk met de tomaten die we nu ook volop oogsten, maar er is nu veel meer basilicum te oogsten dan dat we vers kunnen eten. Dus heb ik de planten in de tuin allemaal afgeknipt – Ik zal straks laten zien hoe dat eruitziet in de tuin – en knip ik alle blaadjes eraf.

De blaadjes pureren we met olijfolie. Je kunt er natuurlijk ook gelijk pesto en allerlei andere lekkere dingen mee maken, maar wij pureren de basilicum met olijfolie en bewaren het dan in de vriezer. Zo heb je een heleboel lekker zomerse geuren in de vriezer voor in het najaar. Vanuit de vriezer kan het dan later alsnog pesto worden. Of je gooit een blokje basilicum met olie in de tomatensoep, of je maakt een heel rijke vinaigrette door het te laten ontdooien en er azijn, peper en zout aan toe te voegen. Heerlijk over de sla.

Basilicum invriezen

De basilicumblaadjes vriezen we in we samen met olie. Dat gaat heel makkelijk; Je knipt of plukt de blaadjes van de steel, voegt er een flinke slok olie aan toe en pureert alles met de staafmixer. Dan gaat het in bakken en daarna in de vriezer. Na een aantal dagen haal je de bakken uit de vriezer en snijd of breek je de plakken in stukjes.
Door het al in stukken te snijden of te breken, kan je steeds de hoeveelheid nemen die je nodig hebt. Superhandig om het hele jaar bij de hand te hebben.
We eten basilicum natuurlijk ook vers, maar de ingevroren basilicum kunnen we de hele winter gebruiken.

Ingevroren in olie is basilicum goed te bewaren, want basilicum gewoon invriezen lukt niet, dan wordt het zwart. Basilicum kan natuurlijk ook helemaal niet tegen vorst en een vriezer is toch ook een soort van vorst.

Zero waste: Basilicumolie

En als je nu echt niks weg wilt gooien, kun je de de bloemetjes en alle grove delen in olie zetten en dan krijg je ook nog basilicumolie.

Oogst alle basilicum nu na de bloei(juli/augustus) en dan komt de plant in het najaar weer lekker mals terug, nu zit die bloei erin, maar dat gebeurt geen tweede keer. Terwijl de gesnoeide basilicumplantjes vrolijk verder groeien in de moestuin, genieten wij in de achtertuin van de basilicum in pesto en ander lekkers!

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50
logo
Sluiten
close