Spruiten inmaken - Stadstuinieren
recept

Spruiten inmaken

Spruiten inmaken

Spruiten bewaren door inmaken

Een grote oogst spruiten kun je inmaken. Het resultaat is fris en knapperig. De typische smaak van spruitjes verdwijnt en het doet eerder aan witte kool denken. Je kunt het gebruiken als tafelzuur bij Indische gerechten, door een salade mengen of op een borrelplank leggen.

Recept: Spruiten inmaken

Dit heb je nodig


2 weckpotten

500 g spruiten
400 milliliter appelciderazijn
200 milliliter water
1 eetlepel zout
20 peperkorrels
1 eetlepel mosterdzaad
2 tenen knoflook
2 blaadjes laurierblad

Zo maak je het

  1. Maak de spruiten schoon en halveer ze.
  2. Doe de appelciderazijn met het water en zout in een pan en breng aan de kook.
  3. Verdeel de peperkorrels, het mosterdzaad,  knoflook en laurierblad over 2 weckpotten.
  4. Doe de spruiten in de potten en schenk het azijnmengsel erbij.
  5. Druk de spruiten aan om luchtbelletjes te verwijderen.
  6. Sluit de potten en zet ze 10 minuten in een pan met kokend water.
  7. Laat afkoelen en minimaal 48 uur trekken voor gebruik.
  8. Goed gesloten potten kun je een jaar bewaren. Geopende potten bewaar je in de koelkast.

Eet smakelijk!

 

Spruiten koken

Koken is de gangbare wijze om spruiten te bereiden. Beetgaar en met een saus van boter beschrijft de beroemde Frans kok Escoffier in zijn boek Ma Cuisine (1934). Hij brengt ze op smaak met zout, peper en eventueel wat gehakte peterselie.
Elizabeth David, een Brits culinair journaliste en populair in de jaren vijftig, merkt fijntjes op om spruiten vooral niet te lang te koken. Allebei hebben een punt. Door spruiten een minuut of acht te koken, houden ze een bite én voorkom je spruitjeslucht.

Spruiten roosteren

Spruiten kun je ook roosteren. Gehusseld met olie en bestrooid met peper en zout. Lekker als bijgerecht of met pasta. Wist je dat je de top ook kunt eten? De losse bladeren hebben een zoete en frisse smaak waarin je een beetje de spruiten proeft.

Meer mooie recepten:

Recept Sellerie Salade
Radijs inmaken – Zo doe je dat
Recept: Parkpesto

Meer inspiratie:

Oogsten in januari – Palmkool, boerenkool en spruitkool – Vlog
Barbarakruid kweken en oogsten
Boerenkool: verrassend anders
De daktuin van PAKT

Enthousiast over het recept van Marleen? Bestel hier haar mooie boek:

Marleen van Es: Eten en koken met de seizoenen

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2020-04  Tekst en Fotografie: Marleen van Es

logo
Sluiten
close