Spruiten inmaken

Een grote oogst spruiten kun je inmaken. Het resultaat is fris en knapperig. De typische smaak van spruitjes verdwijnt en het doet eerder aan witte kool denken. Je kunt het gebruiken als tafelzuur bij Indische gerechten, door een salade mengen of op een borrelplank leggen.
2 weckpotten
Eet smakelijk!
Koken is de gangbare wijze om spruiten te bereiden. Beetgaar en met een saus van boter beschrijft de beroemde Frans kok Escoffier in zijn boek Ma Cuisine (1934). Hij brengt ze op smaak met zout, peper en eventueel wat gehakte peterselie.
Elizabeth David, een Brits culinair journaliste en populair in de jaren vijftig, merkt fijntjes op om spruiten vooral niet te lang te koken. Allebei hebben een punt. Door spruiten een minuut of acht te koken, houden ze een bite én voorkom je spruitjeslucht.
Spruiten kun je ook roosteren. Gehusseld met olie en bestrooid met peper en zout. Lekker als bijgerecht of met pasta. Wist je dat je de top ook kunt eten? De losse bladeren hebben een zoete en frisse smaak waarin je een beetje de spruiten proeft.
Recept Sellerie Salade
Radijs inmaken – Zo doe je dat
Recept: Parkpesto
Oogsten in januari – Palmkool, boerenkool en spruitkool – Vlog
Barbarakruid kweken en oogsten
Boerenkool: verrassend anders
De daktuin van PAKT
Stadstuinieren 2020-04 Tekst en Fotografie: Marleen van Es
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!