Een recept uit mijn jeugd in de Achterhoek is gebakken aardappels met spek en zuur. Je kunt de kraailookuitjes heel goed op het zuur zetten. Vroeger deden sommige mensen die ik kende dit in de Achterhoek. De zure uitjes gingen toen als laatste door de gebakken aardappels met spek. Ik vond dat toen, en nu nog steeds, erg lekker. Let wel het is heel veel uitsteek werk om 250 gram kraailookuitjes te verzamelen.
Recept: Kraailookuitjes op zuur
Ingrediënten zure kraailookuitjes:
- 250 gram kraailookbollen ontdaan van de eerste rok
- 1 eetlepel dragonblaadjes
- 1 theelepel tijmblaadjes
- ½ theelepel zwarte peperkorrels
- 5 deciliter wit wijnazijn
- 125 gram kristalsuiker
- ½ theelepel mosterdzaad
- 1/3 theelepel gebroken selderij zaden
- ½ theelepel zeezout
Hoe maak je de zure kraailookuitjes:
- Snijd de grotere bollen doormidden en zorg dat de eerste harde schil van alle bollen af is. Doe ze samen met de dragon, tijm en zwarte peperkorrels in steriele potjes (genoeg voor 6 deciliter).
- Verhit de azijn en los de suiker erin op. Breng aan de kook op hoog vuur en voeg dan de mosterd- en selderijzaden toe. Kook 5 minuten en voeg dan de zwarte peperkorrels en zeezout toe. Nogmaals 5 minuten koken.
- Haal van het vuur en zeef de kruiden eruit, Vul de pot met het azijn mengsel, Verdeel de hete azijn over de potjes, Sluit goed af en bewaar op een donkere plaats.
TIP: De zure kraailookuitjes zijn te gebruiken als zilveruitjes.
Wildplukken: Winterlekkernijen
Meer inspiratie:
Wildplukken: Winterlekkernijen
De paardenbloem – Een paardenmiddel
De Stadsboerin Doetinchem
Recept: Koolsalade (Coleslaw)
Stadstuinieren 2017-04 Tekst: Edwin Florès