Appels drogen - Stadstuinieren
recept

Appels drogen

Appels drogen in de oven

Appels drogen – Zo doe je dat

In onze stadstuin hebben we een klein Santanaboompje dat een stuk of zestien appels heeft. Helaas hadden de vogeltjes al eerder door dat ze rijp waren, dus we hebben twee beschadigde appels. Ook hebben we een Goudreinet en op die appeloogst zit wel wat minder vraat, maar op sommige appels toch ook wat schade van af en toe een schurende tak. Omdat we die beschadigde appels niet goed kunnen bewaren, gaan we deze snel verwerken. Dat doen we door de appels te drogen.

Appels drogen

Eerst wassen we de appels en daarna schillen we ze. We schillen de appels met een handig appelschillertje. Bij de kleine ronde appeltjes lukt dat helemaal vanzelf, en bij de wat asymmetrische, grove appels moet je in het begin even helpen, maar dan gaat het ook weer snel.
Dan heb je een soort spiraal van geschilde appel, met het klokhuis eruit, die we zo kunnen doorsnijden. Zo heb je eigenlijk in weinig tijd en werk een heleboel mooie plakjes. Deze plakjes moeten niet dikker dan een halve centimeter zijn, omdat ze dan makkelijk drogen.

Om deze appels te drogen heb je zo’n vijf tot zeven uur nodig met hete lucht, dus ventilatie, en ongeveer 50 graden. We hebben drie rekken in de oven zodat je die warmte ook echt goed kan benutten, want hij staat wel een heleboel uren achter elkaar te blazen.
Ook de schilletjes gaan de oven in. Die worden niet zo lekker zoet, maar wel leuk knapperig en dat is op de dag dat je ze droogt best een leuke verrassing.
De appeltjes zelf worden nu 80% droger dan aan de boom. Ze blijven een heel klein beetje flexibel en lekker zoet en lekker zuur!
Na vijf tot zeven uur drogen heb je een heerlijk geurend huis en potten en zakken vol droge appeltjes waar we de komende weken van genieten!

We doen dit dus alleen met de beschadigde appels, de rest van de appels die eten we op of die gaan in de appeltaart!

‘Nooit meer een vlog missen? Abonneer je hier (gratis) op ons YouTube kanaal’

Meer inspiratie:

Recept: Apple crumble
Tomaten drogen? Zo doe je dat
Verticaal tuinieren: Lei- en klimfruit
Groots genieten met klein fruit

Meer over:

logo
Sluiten
close