Smakelijke bloemsuiker
Suiker trekt het vocht uit de oogst, waardoor de microben die vocht nodig hebben en je voedsel bederven niet kunnen overleven.
Vocht uit verse bloemen trekken onttrekt ook de geurmoleculen, die vervolgens in de suikerkristallen worden opgenomen. Het resultaat is delicaat smakende bloemsuikers die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden in en op fruitsalades, cocktails, desserts en gebakjes.
Goede bloemen om bloemsuiker mee te maken:
Kamille, jasmijn, kamperfoelie, roos, lavendel, viooltjes en vlierbloesem.
“Het resultaat is een delicaat smakende bloemsuiker. Heerlijk over en in gebak”
Zo maak je bloemsuiker
- Stop de bloemen + 10x het bloemgewicht in suiker, in een plastic zak en schud voorzichtig om zodat alle bloemblaadjes met suiker zijn bedekt.
- Giet in een luchtdichte pot en laat ongeveer een maand staan.
- Ruik en proef de suiker na een maand. Laat bij onvoldoende smaak nog een paar weken intrekken.
- Zeef de bloemen eruit zodra het klaar is en bewaar de suiker in een luchtdichte pot.
Meer inspiratie:
Wildplukken: Magnoliabloemen
Eetbare bloemen: Vlog
De smaaksensatie van abc-kruid
Recept: Kappertjes van Oost-Indische kers
Start je moestuin: Slim telen
Stadstuinieren 2018-03 – Tekst: Natassia Doets