De bloementrip
Een onschuldig geel bloemetje, zo ziet het abc-kruid eruit. Maar dit kleine eetbare bloemetje dat ook wel Sechuan-button, champagnekruid, champagneblad, parakers of kiespijnplant wordt genoemd stuurt je smaakpapillen drie minuten op vakantie. Het is puur natuur, best wel pittig maar totaal ongevaarlijk. Het is zelfs gezond en eetlustopwekkend. Ik noem het De Bloementrip.
De Bloementrip is superleuk. Je smaakpapillen gaan op reis en nemen je mee langs uiteenlopende smaaksensaties. Ik geef altijd een kwart bloemetje van het abc-kruid als ik ergens een eetbare-bloemenproeverij verzorg. Een kwartje. Schijnt dance-feest-jargon te zijn. De Bloementrip is het leukst om met een groep mensen tegelijk te doen. Allemaal in hetzelfde schuitje. Drie! Twee! Eén! Ik doe altijd mee uit solidariteit. Want heftig is het. Flink kauwen en verdelen over je mond en lippen.
Smaaksensatie
Eerst ervaar je een tintelend en daarna een sterk prikkelend effect. De smaak evolueert van zout naar pittig en zuur. Alsof je je telefoon in je mond hebt en iemand is je aan het bellen. Alsof je aan een batterij likt. Na ongeveer een minuut slaan je speekselklieren op hol, je mond voelt licht verdoofd en je tong zoemt in je mond. De meeste mensen vinden het heel lekker en leuk. En gaan hun vrienden halen. Heel soms schrikt iemand ondanks mijn waarschuwingen alsnog, wordt rood en vlekkerig en vindt het niks. Dat kan. En sommigen beginnen er niet aan. Ik snap hier helemaal niks van want mijn lijfspreuk is: ‘wie nooit wat waagt blijft altijd maagd’.
Abc-kruid in de tuin
Zaai abc-kruid (Acmella oleracea) in het voorjaar. Plant het na ijsheiligen in je tuin of in bloembakken voor je balkon. Ik voorspel je: dit prikkelende eenjarige plantje wordt een hit. Abc-kruid heeft prachtig donkergroen blad, wordt ongeveer 30 cm hoog en bloeit de hele zomer tot in oktober.
Een schone mond
Ook het blad is eetbaar en prikkelt sensationeel. Knip het in smalle reepjes en geef je salade het effect van champagne. Na het eten van het abc-kruid voelt je mond heerlijk schoon aan en kun je alles heel goed proeven. Hiervoor past de culinaire wereld het abc-kruid dan ook toe. Puur, in een gerechtje of spoom.
Bloemenorgasme
Er zijn restaurants en cocktailbars die je het abc-kruid zonder enige waarschuwing geven. Onbegrijpelijk. Laatst nog werd het zonder specifieke toelichting door een televisiekok aangeprezen als gezellige eetbare bloemetjes voor in je glas water bij het eten. Doe dit vooral als je je vrienden zat bent.
En ook als je na ‘het kwartje’ toe bent aan next level: je wilt meer. Immers: ‘wie nooit wat waagt blijft altijd maagd’. Eet dan het hele bloemetje. Of twee. Omdat het kan. Dit is dus vier keer resp. acht keer zo heftig. Wat je dan beleeft noem ik het or-ga-no-lep-tische (met je smaakpappillen) orgasme. Ofwel het bloemenorgasme. Ik zeg: weg met al die vage namen van het abc-kruid. Weg met sechuan, parakers, kiespijnplant en champagnekruid. De allerbeste naam is natuurlijk: floraal genotsknopje.
Meer inspiratie
Eten uit de stadstuin: Erwtenscheuten
Romke van de Kaa: Maretak
Moestuinplannen van Peter Bauwens: Uitmeten, aanplanten en klaar!
Moestuintips van Floor: Zaden winnen
De bodem bedekken in de winter
Wildplukken: Winterpostelein
Meer lezen over eetbare bloemen? Anna Koster heeft er een leuk boek over geschreven. Bestel hier: Anna Koster – Bloemen met Smaak
Een stijlvol, creatief boek voor liefhebbers van (eetbare) bloemen, gezelligheid en lekker koken! Want wat is er leuker dan het versieren van je verjaardagstaart, salade of toetje? Eetbare bloemen zijn vrolijk, feestelijk, smaakvol en verbinden je met de natuur. Dit boek laat zien welke bloemen geschikt zijn om je maaltijd op te fleuren – en biedt vele andere toepassingen, creatieve tips en verrassende recepten. Laat je inspireren!
Tekst: Anna Koster | Fotografie: Hans Kaljee en Anna Koster