Wildplukken: Winterpostelein
![](https://stadstuinieren.nl/wp-content/uploads/2023/08/Recepten-met-winterpostelein.jpg)
Claytonia perfoliata
De winter is bijna ingevallen, de vrieskou komt en gaat met de steeds kouder wordende nachten. Voor velen is het wildplukseizoen opgehouden. De bessen zijn ingemaakt, de bieten uit de moestuin zitten ook keurig rood in de potten en de rust op het land is wedergekeerd. De moestuin mag voor velen rusten, maar voor mij is het nu speuren naar die specifieke wilde kruiden die zelfs de winter weten te trotseren.
Een van die kruiden of zeg bladgroente is de wilde winterpostelein. Zelf zaai ik mijn bedden vanaf september in met deze prachtige plant, maar in het wild ligt het zaad al maanden te wachten op de koelere nachten. Nu is het de late herfst en de winter staat voor de deur. De winterpostelein groeit gestaag in mijn moestuin. De eerste bladrozetten zijn gevormd. Bij elke zonnige dag groeit het plantje rustig verder.
“Het plantje is een soort powerhouse met een hoge voedingswaarde”
Er bestaan in moestuinland twee soorten postelein om te telen: de zomerpostelein en de winterpostelein. De laatste is echt een andere soort dan de eerste, ze hebben eigenlijk weinig gemeen.
Winterpostelein groeit overal in Nederland, in bossen, langs bosranden, verwilderd langs moestuinen, in tuinen, in parken, in steden en gewoon op het platteland.
De plant is het gehele jaar door te vinden, vooral in de wintermaanden en ook als het vriest.
Het is midden in januari, de vrieskou is net een dag of twee verdwenen en plotseling loop je tegen een veldje winterpostelein aan. Niets is lekkerder dan een mooie salade van wilde postelein midden in de winter, maar nog lekkerder is een stamppot van postelein! De bladeren en bloemen worden vooral gegeten in salades. Ze zijn ook heerlijk bij vis.
Het plantje is een soort powerhouse met een hoge voedingswaarde. Het bevat opmerkelijke hoeveelheden mineralen (vooral calcium, ijzer, magnesium en kalium), omega-3 vetzuren, vitaminen (A, B, C) en antioxidanten. Volgens sommige wetenschappers is het een van de meest voedzame planten op deze planeet. Dus vooral niet laten staan!
Veel mensen denken dat de plant een Europeaan is, maar oorspronkelijk komt deze plant uit Noord-Amerika. Hij is via Cuba naar West-Europa gekomen en in Duitsland noemen ze deze mooie plant Kubaspinat, met andere woorden: spinazie uit Cuba.
De naam Claytonia komt van John Clayton, een botanicus uit de 17e eeuw.
Het woord postelein is ontleend aan het Oudfrans porcelaine (14e eeuw) dat ontleend is aan het Italiaans porcellana en dat betekent eigenlijk groente. Daarnaast is er een link vanuit het Latijn met het woord porcus ‘varken’, want varkens zouden de groente graag eten en dat klopt ook. Mijn varkens smullen van de moestuinpostelein.
Doe alle ingrediënten in de blender en meng het tot een gladde smoothie. Je kunt er eigenlijk alles in stoppen, maar het hoofdonderdeel moet toch wel de postelein zijn. In één keer een superpower!
Postelein kweken
Wildplukken: Oesterzwammen
Kiemgroenten en Microgroenten: Supersnelle oogst
Stadstuinieren 2016-06 Tekst: Edwin Florès | Fotografie: Peter Bauwens
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!