Groene walnoten oogsten - Stadstuinieren
Wildplukken

Groene walnoten oogsten

Groene walnoten oogsten van de Juglans regia.

Nu is het moment om groene walnoten te plukken. Maar wat is het NU-moment precies? Het kan tussen de tweede week van juni tot de eerste of tweede week van juli. Dat ligt aan het weer. Hoe koud of warm de lente en zomer is. 

“De vraag bij groene walnoten zal altijd zijn: kan ik ze nog groen gebruiken?”

Herkomst Juglians regia

Ook deze bekende noot is een exoot. De naam walnoot komt uit het Oudgermaans en betekent eigenlijk ‘buitenlandse noot’. Simpeler kan het bijna niet. De noot is zoals veel andere planten en bomen met de migratie van de Romeinen mee naar Nederland gekomen. De nazaten van deze migrantbomen staan vaak nog bij oude boerderijen. Deze bomen zijn nog de stamvaders en -moeders van de vele rassen die in de loop der eeuwen door veredeling zijn ontstaan.

Voedsel, verfstof en muggenverdrijver

Dat de notenbomen vaak bij boerderijen staan heeft verschillende redenen. Allereerst natuurlijk vanwege de noten voor de winter, maar ook om muggen en andere ongedierte te weren. Van het blad kun je een aftreksel maken waarmee je vliegen en muggen weert. Maar let op: met het aftreksel van de bolster verfde men vroeger ook de wol. Dus smeer het niet op je witte herder…

Oogsten op het juiste moment

Groene walnoten oogsten

Is het heel koud in de lente en zomer, dan duurt de nootvorming in de groene noot lang en dan kun je met een  beetje geluk nog in juli groene walnoten plukken. De vraag bij groene walnoten zal altijd zijn: kan ik ze nog groen gebruiken? Je kunt dit raadsel maar op één manier oplossen.

Pak een mes of dikke naald. Gaat die zonder teveel tegenslag direct door de noot, dan is de walnoot nog goed om in zijn geheel te verwerken. Lukt dit niet bij de eerst drie noten die je van een boom plukt, laat dan alle andere noten hangen. Dus eerst prikken voordat je tientallen kilo’s van de boom haalt.

Het is zeer de moeite waard om een kilo of twee van deze smakelijke noten te scoren. Elk jaar pluk ik ongeveer 200 kilo, soms wel 600 kilo groene noten. De meeste groene walnoten gaan naar restaurants.

Walnoten oogsten

Wat is nou die nootvorming? De nootvorming is de vorming van de harde schil rondom de walnoot die we gedroogd in de bast kopen. Deze kunnen later in het jaar geraapt worden wanneer de noten van de bomen vallen. Vaak zit de groene bast er dan nog half omheen. Die groene bast wordt snel bruinzwart. Raap daarom je droge noten tijdens droog weer.

Tip: Vergeet je handschoenen niet

Draag bij het plukken en verwerken van de groene noten handschoenen. Doe je dat niet, dan zullen je handen zwart kleuren, vooral bij het inprikken van de noten met een vork voor het pekelen. Ook na het rapen van gevallen noten kun je lange tijd zwarte vingers houden.

Kenmerken Walnoot Juglans regia

  • Bladverliezende boom
  • Handvormige bladeren, met 7 tot 9 ovale deelbladeren
  • Bladeren ruiken aromatisch en worden tot 40 centimeter lang
  • Ruwe stam met groeven; jonge bomen zijn glad
  • Brede luchtige kroon
  • Jonge noten zitten in een groen, vleesachtige bolster
  • Boom kan tot 35 meter hoog worden

Waar te vinden

Overal te vinden: in stadsparken, bij boerderijen, in tuinen, langs snelwegen, in bossen, etc.

Seizoen

Groene noten worden van half juni tot in juli geplukt, de schil van de noot is dan nog niet hard.
Rijpe noten vallen in oktober van de bomen.

Walnotenboom kopen

Elk tuincentrum heeft wel een walnotenboom in een grote pot staan. Dus je kunt ze vrij makkelijk aanschaffen. Toch is het de moeite waard om de boom bij een echte kweker te kopen. Deze bomen zijn vaak vitaler. Kwekerij Westhof ((www.walnoten.nl) is wel lands bekendste kweker. Maar ook bij De Smallekamp kijk je je ogen uit als je alleen maar naar de productierassen kijkt. We kennen de walnoten vaak met een gebleekte witte schil als kern uit de VS. Maar er zijn ook rassen met een rode schil in de kern. Tientallen verschillende walnootrassen met namen als Broadview, Buccaneer, Adams10 Bolle Jan etc.. Neem zelf eens een kijkje!

Walnotenboom planten

Zoals bij veel bomen kun je de walnoot het beste aanplanten in november of december.

Recepten met (groene) walnoten:

Walnotenwijn van groene walnoten
Recept: Walnotenpasta
Zelf plantaardige melk maken
Plantaardig roomijs maken – met walnoten

Meer inspiratie:

Wildplukken: Kastanjes
Kiemgroenten en Microgroenten: Voor een supersnelle oogst
Start je moestuin
Voedselbos in je stadstuin: De lagen

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren 2018-02  Tekst en fotografie: Edwin Florès

logo
Sluiten
close