Wildplukken: Maarts Viooltje - Stadstuinieren
Wildplukken

Wildplukken: Maarts Viooltje

Maart-viooltje-Viola-odorata

“Het Maarts Viooltje is een van de mooiste voorjaarsbloeiers en zeker een van de meest aromatische”

Als natuurliefhebber, wildplukker voor restaurants en moestuinder zijn eetbare planten, bloemen en paddenstoelen mijn passie. Ik pluk en scharrel graag mijn maaltijd in park en bos bij elkaar. Dit voorjaar is een bijzonder goed maartviooltjes-jaar. Mijn jachtvelden staan er vol mee en de opbrengst is groot.

Viola Odorata

Het Maarts Viooltje (Viola Odorata) is een prachtig klein paars bloempje. Het is de voorloper van de vele gecultiveerde violen. De maand maart roert vaak zijn staart en er is geen pijl op te trekken of het nu warm of juist koud zal zijn. In dit wisselvallige weer bloeit de viool volop. Alleen de Latijnse naam al verraadt hoe lekker hij moet zijn en ruikt.

Ik neem graag mijn dochter mee op sprokkeltochten door de natuur. Een van onze favoriete jachtvelden is het Sonsbeekpark in Arnhem, waar ook deze viool veelvuldig te vinden is. Mijn dochter is altijd dolenthousiast als we tussen de buien door een veldje paarse violen vinden. De bloemen steken soms met hun paarse hoedjes boven een kortstondig maarts sneeuwtapijt uit. Prachtig om te zien en heerlijk om zo in het veld van dit bloemetje te smullen.

Waar en wanneer vind je ze?

De viooltjes groeien vaak in de halfschaduw onder grote bomen in zware humusrijke grond. De meeste velden met viooltjes vind ik langs struwelen en bosranden. Het Maarts Viooltje pluk je in het vroege voorjaar tot eind mei, daarna verdwijnt de bloem weer onder de grond. Je kunt de blaadjes van het viooltje het hele jaar door eten, maar het plantje is lastiger te vinden zonder de herkenbare paarse bloempjes.

Culinair gezien..?

Het Maarts Viooltje is een van de mooiste voorjaarsbloeiers en zeker een van de meest aromatische. Wat kun je nu allemaal met de paarse bloemen in de keuken doen? In veel boeken staat dat je het Maarts Viooltje vooral moet suikeren om te serveren als decoratie voor cakes, ijs en gebak. Ik heb er zelf wel eens ijs van gemaakt en dat smaakte waanzinnig lekker. We snoepen de bloempjes vaak uit het vuistje al in het veld. Ze fleuren onze wilde salades op, die we tijdens de wandeling erbij plukken. Ook kun je de bloemen op olie of azijn zetten voor het aroma.

Weetjes

Het aroma van deze mooie voorjaarsbloeier werd eeuwenlang gebruikt om parfums mee te maken. Dit parfum werd vaak gecombineerd met de zoetgeurende iriswortel. Overal in de wereld waar deze plant in de wilde natuur groeit, vind je in de literatuur zoetsappige verhalen. Hamlet schreef onderstaand gedicht over de Viool:

“A violet in the youth of primy nature,
Forward, not permanent, sweet, not lasting,
The perfume and suppliance of a minute,
No more.”

Een herinnering aan dit bloempje is bij mij evenzo: kortstondig doch smakelijk.

Meer wildplukken?

Wildplukken: Daslook
Moerasspirea plukken langs de waterkant
Zo tap je boomsap

Meer inspiratie:

Recept: Daslookpesto
Op stap met: De Onkruidenier
Eten uit de stadstuin: Erwtenscheuten
Moestuinmoeder: Evolutie

Bestel hier het boek van Edwin Florès:

Edwin Florès: Het wildpluk kookboek

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2016-02 Tekst: Edwin Florès

logo
Sluiten
close