Gele kornoelje

Soms moeten anderen je ogen openen voor de schatten van de natuur. Als klein kind keek ik al gefascineerd naar de Turkse mensen uit de buurt die in het plantsoen aan de struiken stonden te schudden. Ze hadden lakens of plastic zakken rondom de struiken geplaatst om zo de rode bessen op te vangen. Hele manden vol met rode bessen gingen mee op de fiets terug naar huis. Van de bessen maakten ze allerlei heerlijkheden, zoals jams en taarten. Bessen die wij als kinderen absoluut niet in onze monden mochten stoppen, want wat de boer niet kent dat vreet ie niet…
“Mijn Turkse buurtgenoten openden mijn ogen en ik zag het licht (de bes)!”
Maar de achterliggende gedachte van de bezorgde moeders uit de buurt komt natuurlijk voort uit een oude gewoonte: kinderen worden op vroege leeftijd al gewaarschuwd voor het doorslikken van pitten of überhaupt het eten van bessen die ze niet kennen. Natuurlijk ligt het gevaar van giftige bessen altijd op de loer, want niet alle bessen in Nederland zijn zomaar eetbaar. Daarnaast bevatten veel pitten in bessen of andere vruchten zoals appels, hoge concentraties blauwzuur. De geur van amandel is dezelfde geur als blauwzuur (cyanide). Deze stof komt vrij als pitten van voornamelijk steenvruchten worden fijngekauwd. Het doorslikken van een enkele pit kan geen kwaad en de pit wordt gewoon weer uitgepoept. Ga je echter handenvol appelpitten oppeuzelen dan heb je echt een groot probleem.
Terug naar de kornoeljebessen. Die pitten zijn zo hard als die van olijven en zijn niet stuk te knauwen. Omdat de pitten zo hard zijn worden ze vaak ook gebruikt als gebedskralen. Vooral in het Midden-Oosten, waar de struik ook voorkomt, worden de pitten hiervoor gebruikt.
Stadsparken, tuinen, bossen. Vaak als sierplant aangepoot in plantsoenen, en zo nu en dan verwilderd. Maar je kunt de gele kornoelje ook in allerlei tuincentra vinden om je eigen tuin te sieren. Er zijn nogal wat verschillende rassen. Ik adviseer je om er een te kopen met grote rode bessen. Het ras Jolico draagt mooie grote bessen.
De eetbare bloemen kun je in februari of maart plukken. De bessen zijn eind juni tot in augustus te oogsten. Voor onrijpe bessen natuurlijk eind juni je struiken bekijken of de bessen van groen naar geel verkleuren, deze bessen zijn goed te pekelen.
De bloemen kunnen gegeten worden in salades of gedroogd worden voor thee. De bessen kunnen onrijp geoogst worden om te pekelen als olijven. Onbewerkt zijn ze zeer wrang. De rijpe bessen kunnen worden gebruikt voor vruchtenwijnen, jams of andere inmaak. Van de bladeren kun je een thee maken.
Recept: Kornoelje plukken en ‘olijven’ maken
Kornoeljebessen inmaken
Romke van de Kaa: Kornoelje, de vergeten vruchten
Wildplukken: Winterpostelein
Vlierbloesemchampagne – Zo maak je dat
Bessen snoeien – Zo doe je dat – Vlog
De Groene Buurvrouw
Stadstuinieren 2018-02 Tekst en fotografie: Edwin Florès
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!