recept
Recept: Op olie ingemaakte groengele kornoeljebessen
Ingrediënten voor de pekel:
- 2 kilo groengele vruchten. Druk even op de vruchten. Als ze iets zacht voelen, zijn ze goed.
- 2 liter water
- 10 blaadjes salie, bosje tijm
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 400 gram zeezout
Ingrediënten voor de olie:
- schil van 2 limoenen in reepjes gesneden,
- 8 teentjes knoflook,
- voor elke pot 3 peperkorrels, takje tijm, 1 blad salie
- voldoende olijfolie
Werkwijze pekelen:
- Kook het water met het zout totdat het zout is opgelost.
- Draai het vuur uit en voeg de kruiden toe.
- Doe de gewassen kornoeljes in een emmer of grote pot. Giet hierop de pekel.
- Span een theedoek of neteldoek om de emmer heen en zet vast met elastiek (zo voorkom je dat er beestjes in vallen.)
- Laat de bessen minimaal 2 maanden staan.
Op olie zetten:
- Na 2 maanden giet je de bessen af en spoel je ze schoon.
- laat ze een dag drogen.
- stop de bessen in potten.
- verdeel de gesneden bollen knoflook en alle andere kruiden over de potten
- giet de olie in de potten tot de bessen bedekt zijn.
- Laat de bessen minimaal een maand op olie staan voordat je ze gebruikt.
Meer inspiratie:
Wildplukken: gele kornoelje
Romke van de Kaa: Kornoelje, de vergeten vruchten
Wildplukken: Duindoorn
Moestuin voor kinderen: De aanleg
Moestuin in potten: Aubergine
Stadstuinieren 2018-02 Tekst en fotografie: Edwin Florès