Wildplukken Duindoorn - Stadstuinieren - Stadstuinieren
Wildplukken

Wildplukken Duindoorn – Stadstuinieren

Recepten met duindoorn

“Zowel de bes als de pit bevat olie, die door persen verkregen kan worden’

Mooie oranje bessen aan een doornige struik: als je aan de kust woont, herken je ze direct. De doorns en de vrij zure smaak schrikken veel mensen af. Maar laat je niet weerhouden en oogst een kilo of twee van deze vruchtjes. Ik geef je graag wat tips voor het oogsten en de bereiding, want met de bessen van de duindoorn kun je heerlijk koken!

Hoe oogst je duindoorn?

Als je de bessen gaat oogsten, neem dan dikke leren handschoenen en een snoeischaar mee. Je knipt de takken af die dik bezet zijn met bessen. Vervolgens leg je de takken met bessen en al in de vriezer. Door het bevriezen kun je de bessen na 24 uur makkelijk van de takken schudden. Je hoeft je niet schuldig te voelen over het afknippen van de takken. De plant groeit zeer snel, soms wel ruim een meter per jaar. Als je een paar kilo oogst, heeft de struik dit het volgende jaar weer ruim aangevuld met nieuwe takken vol bessen.

Duindoorn in je tuin

Zo nu en dan kom ik duindoornstruiken tegen in plantsoenen. Ook in het binnenland, ver van de kust. Staan er bij jou in de buurt geen duindoorns, maar heb je wel een plekje in de tuin over? Je kunt verschillende variëteiten duindoorn in tuincentra kopen of bestel de struik online bij fruitbomen.net. Binnen een paar dagen ben je de trotse bezitter van een duindoorn.

Hoe herken je duindoorn?

Duindoorn kenmerkt zich vooral door de kleine, oranje bessen en dikke stekels. Je vindt deze bladverliezende struik vooral in de duingebieden van onze kust. Hij wordt tot circa vier meter hoog. De bladeren zijn langwerpig met een gave rand en de bovenkant van de bladeren is zilverachtig groen. De struik bloeit in april/mei en de bloemen zijn klein en groen en groeien bijna direct op de takken. De bessen oogst je vanaf augustus tot in de winter. Mits de vogels je niet voor zijn geweest.

Wist je dat…

  • sommige trekvogels langs de kust dronken worden van de bessen? Ze gisten namelijk en daardoor vallen sommige vogels letterlijk van hun stokje.
  • de Griekse naam Hippophae rhamnoides verwijst naar paard (hippo) en ‘ik dood’ (phao): de bessen werden gebruikt om parasieten bij paarden te doden.
  • de vette olie van de duindoorn wonden sneller doet helen.
  • in de tweede wereldoorlog de oranje bessen aan de struiken voor de ramen werden gezet als teken van verzet.

Duindoorn recepten

  • Vul een fles half met bessen en schenk er witte wijnazijn bij. Laat dit een maand staan en je hebt duindoornazijn.
  • Kook een kilo bessen met een kilo suiker in een halve liter water en je hebt duindoornsiroop.
  • Zowel de bes als de pit bevat olie, die door persen verkregen kan worden. De olie wordt vooral voor heilzame doeleinden gebruikt. Het persen kan met een speciale pitperser. PITEBA verkoopt kleine handzame persjes.
  • De bessen kun je gebruiken voor sappen, jam, dressings, sauzen, gelei en voor alcoholische drank. (zie onder)

Tip: Stop de bessen voor gebruik 48 uur in de vriezer – ze worden dan minder zuur en zijn beter te verwerken.

Meer inspiratie:

Wildplukken: Daslook
Bosbessen, lekker en gezond

Bessen snoeien – Zo doe je dat – Vlog
Permacultuur in de moestuin: Vaste bedden

Bestel hier het boek van Edwin Florès:

Edwin Florès: Het wildpluk kookboek

 

Stadstuinieren 2015-03 Tekst: Edwin Florès

logo
Sluiten
close