Wildplukken: Winterlekkernijen - Stadstuinieren
Wildplukken

Wildplukken: Winterlekkernijen

wildplukken

Pak een mand, ga eropuit en lees het landschap, kijk naar de bonte kleuren van rozenbottels in de plantsoenen, speur naar oranje paddenstoelen op stammetjes in parken en lanen en kijk in de bermen voor de kraailookstengels. Je hoeft meestal niet ver te zoeken om dit lekkers te vinden. Veel plezier deze wintermaanden. Oh, en vergeet niet in een veldgids te checken of je daadwerkelijk de juiste wildpluk ingrediënten hebt gevonden.

“Je moet goed kijken wat er nog groeit en wat er te sprokkelen is. “

Wildplukken in de koude maanden

De natuur ligt stil. Althans dat zou je denken maar natuurlijk is dat niet zo. Als je heel goed kijkt dan groeit er nog van alles en dan meen ik letterlijk groeien.

Zelfs in de moestuin gebeurt er nog bijzonder veel. Het gaat alleen in een langzamer tempo. De kolen groeien stiekem een beetje, de winterpostelein doet alsof het al voorjaar is en ook de mizuna groeit tussen de vorstperiodes constant door.

Zo gaat dat ook in de wilde natuur buiten de moestuin. Het Wildplukken, zoals we het vergaren in de natuur als naam hebben gegeven, is het constant lezen van het landschap. Zo groeit in de winter het kraailook volop in de bermen, vinden we in parken en plantsoenen vaak  het prachtige fluweelpootje en sieren rozenbottels nog steeds de kale rozenstruiken.

Pak een mand, ga eropuit en lees het landschap, kijk naar de bonte kleuren van rozenbottels in de plantsoenen, speur naar oranje paddenstoelen op stammetjes in parken en lanen en kijk in de bermen voor de kraailookstengels.  Je hoeft vaak niet ver te zoeken om dit lekkers te vinden. Veel plezier deze wintermaanden. Oh, en vergeet niet in een veldgids te checken of je daadwerkelijk de juiste wildpluk ingrediënten hebt gevonden.

wildplukken

Kraailook wildplukken

Kraailook is een looksoort die nauwverwant is aan het bieslook wat in menig moestuintje te vinden is. Het is een iets taaiere variant. Je kunt het vaak heel goed waarnemen omdat het gras in de bermen vaak langzamer groeit dan het kraailook. De bermen worden vaak in oktober voor het laatst gemaaid. Gras groeit nauwelijks als de temperaturen onder de 10 graden blijven. Kraailook daarentegen groeit dan stug door.

Nu in de winter, als het gras kort is steekt het look vaak met kop en schouders boven het gras uit en is het daarom goed te spotten. Onthoud deze plekjes zodat je hem tot in mei kunt plukken. Daarna worden de bermen vaak weer kort geschoren en is hij moeilijker te vinden.

Recept: Kraailookuitjes op zuur

Rozenbottels

Rozenbottels kun je maandenlang wildplukken, vanaf september tot in de late winter. Het ligt er helemaal aan hoeveel tijd je hebt. Want wees nou eerlijk: er is zoveel te plukken en te verwerken tot heerlijke gerechten…, inmaak, soepjes, salades, sauzen en ga zo maar door. Je kunt ze ook goed inmaken.

Rozenbottels blijven heel lang goed aan de struik. In koude winters blijven ze wekenlang bevroren aan de struik hangen, dat het soms even dooit maakt niet zoveel uit voor het vruchtvlees. Ik vind ze eigenlijk zoeter als ze twee of drie keer bevroren en weer ontdooid zijn. Favoriete plekken om te plukken zijn de duinen en de grote plantsoenen, waar ze vaak massaal staan.

In de winter een van mijn favoriete wildplukvruchten. De rozenbottels kunnen verwerkt worden tot siropen, jam, in marinades voor vlees, gedroogd worden en gebruikt worden voor het stoken van alcoholische drank. De gedroogde rozenbottels gaan ook goed in warme drank. Verwijder wel eerst het zaad. Het zaad van de roos kun je net als dat van de hondsroos roosteren en vermalen.

Mijn favoriete recept is de Rozenbottelketchup.
Recept: Rozenbottelketchup

Fluweelpootjes

Dit is de ultieme winterpaddenstoel van Nederland. Ik ken geen andere paddenstoel die zo herkenbaar is door zijn fluwelenpoot en het feit dat hij in de winter groeit. De meeste mensen kennen hem als enokitake uit de toko. Daar zijn ze helaas niet te herkennen als de wilde vorm, het fluweelpootje. Knip de paddenstoelen met een schaar van de boom. Het is prachtig om ze in de sneeuw te vinden en te kunnen plukken. Ze hebben een soort antivries in hun cellen en ontdooien prima zonder dat ze verslappen.

Recept: Noedels met fluweelpootjes

Meer inspiratie:

Bosui laten hergroeien
Wildplukken: Winterpostelein
Recepten met Winterpostelein
Recept: Zuurkool net-even-anders
Doe het zelf: Maak een kandelaar van een tak

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2017-04  Tekst: Edwin Florès

logo
Sluiten
close