Rozenbottel ketchup - Stadstuinieren
recept

Rozenbottel ketchup

De rozenbottel is een van mijn favoriete wildplukvruchten. De rozenbottels kunnen verwerkt worden tot siropen, jam, in marinades voor vlees, gedroogd worden en gebruikt worden voor het stoken van alcoholische drank. De gedroogde rozenbottels gaan ook goed in warme drank. Verwijder wel eerst het zaad. Het zaad van de roos kun je net als dat van de hondsroos roosteren en vermalen

Recept Rozenbottel ketchup

Ingrediënten:

  • 2 kg rijpe dikke rozenbottels of 3 kg bij kleine rozenbottels
  • 1 teentje fijngesneden knoflook
  • 2 middelgrote, fijngesnipperde uien
  • 1 kopje water (of meer indien nodig)
  • ½ kop bruine suiker; mag bastaard- of rietsuiker zijn
  • ½ eetlepel hele piment of cayennepeper
  • 1 kopje witte balsamicoazijn (gewone kan ook)
  • ½ eetlepel foelie
  • ½ eetlepel hele kruidnagels
  • ½ eetlepel selderiezaad
  • 1 klein stokje kaneel

Hoe maak je de rozenbottelketchup:

  1. Was de rozenbottels en verwijder stengels en uiteinden.
  2. Kook de rozenbottels samen met de ui, knoflook en 1 kopje water tot een puree. Zeef deze puree door een fijne zeef
  3. Meng alle deze ingrediënten tot ze zacht zijn en druk ze door een zeef.
  4. Voeg halve kop bruine suiker toe en breng aan de kook. Voeg de azijn, cayennepeper en het zout toe. Daarna mogen alle andere kruiden erbij.
  5. Kijk of de dikte goed genoeg is en proef of hij goed van smaak is. Kook de ketchup een beetje in als het nodig is.

TIP: Doe de ketchup in gesteriliseerde flessen of weck de ketchup in weckpotten.

Wildplukken: Winterlekkernijen

Meer groene tips:

Wildplukken: Kastanjes
Recept: Ketchup van rode bieten
Inmaken: Japanse stijl – Tsukemono
Vlog: Rode bieten oogsten

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2017-04  Tekst: Edwin Florès

logo
Sluiten
close