Japanse ramen met peultjes - Stadstuinieren
recept

Japanse ramen met peultjes

Recept met peultjes Japanse ramen Stadstuinieren

Peulen zijn ideaal om met kinderen in de moestuin te zaaien. De zaden zijn groot, de planten groeien snel en het plukken is een leuk klusje. Wist je trouwens dat je de scheuten van peulen ook kan eten? In de winter zet ik vaak een bakje in de vensterbank. De scheuten verwerk ik dan door de salade, pesto of groene smoothie!

Recept: Japanse ramen met peultjes

Dit heb je nodig:

voor 4 personen

  • 2 tenen knoflook
  • een stukje gember van 2-3 cm
  • 1 prei
  • 100 g shiitakes
  • 200 g peultjes
  • 2 el plantaardige olie
  • 1 el mirin (of sherry)
  • 1 el Japanse sojasaus
  • 1 l water
  • 180 g sobanoedels (boekweitnoedels)
  • 2 el miso
  • 150 g baby spinazie
  • 3 takjes basilicum
  • zout en versgemalen zwarte peper

 

Zo maak je het:

  1. Pel en hak de knoflook fijn. Schil het stukje gember en rasp het fijn. Was en snijd de prei in dunne ringen en zet apart. Veeg de shiitakes met een borsteltje of een stuk keukenpapier schoon en snijd in kwarten. Top de peultjes en verwijder eventuele draden.
  2. Doe de olie in een soeppan en verwarm op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en gember toe, bak een aantal minuten maar laat de knoflook niet bruin worden.
  3. Voeg de mirin, sojasaus en het water toe en zet het vuur laag.
  4. Bak de shiitakes in een koekenpan op middelhoog vuur in ongeveer 7 minuten gaar.
  5. Kook de noedels in een andere pan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en vang de noedels op in een zeef. Spoel ze met koud stromend water.
  6. Zet het vuur onder de bouillon weer hoog en breng aan de kook. Voeg de prei en peultjes toe. Laat een minuut koken.
  7. Doe de miso in een kommetje en meng met een eetlepel van de hete bouillon.
  8. Roer de miso door de soep, voeg de noedels en shiitakes toe en zet het vuur uit.
  9. Voeg de spinazie toe en laat het blad kort slinken. Proef en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  10. Verdeel de soep over vier kommen en garneer met blaadjes basilicum.

 

Enthousiast over het recept van Marleen? Bestel hier haar mooie boek:

Marleen van Es: Eten en koken met de seizoenen

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren 2020-01 – Tekst en Fotografie: Marleen van Es

logo
Sluiten
close