Spinazie met zoete pannenkoeken - Stadstuinieren
recept

Spinazie met zoete pannenkoeken

Spinazie in de keuken

Spinazie kun je koken en stoven maar ook roerbakken of rauw verwerken door een salade. De smaak combineert goed met room, kaas en knoflook.

In oudere kookboeken wordt de groente ook in zoete taarten en gebak gebruikt. In De nieuwe welervarene Utrechtse keukenmeid (1769) heb ik een recept gevonden voor gestoofde spinazie met struif, een zoet eiergebak dat lijkt op een pannenkoek en een omelet. Het recept dat nu volgt is mijn interpretatie.

 

Recept: Gestoofde spinazie met zoete pannenkoek

Dit heb je nodig:

Voor 4 pannenkoeken

  • 400 gram spinazie

  • zout

  • royale klont boter

  • nootmuskaat

  • kaneel
  • melk

  • 100 gram bloem

  • 1 eetlepel suiker

  • een ei

  • 1 eetlepel zonnebloemolie

  • 1 eetlepel krenten

 

Zo maak je het:

  1. Was de spinazie en kook met het aanhangend water en een snuf zout in 3 tot 5 minuten gaar. Laat het uitlekken in een vergiet en hak heel fijn. Doe de spinazie in een braadpan en voeg royale klont boter, nootmuskaat en een flinke scheut melk toe. Laat 10 minuten stoven.
  2. Zeef de bloem met een snuf zout boven een ruime kom. Roer er de suiker, een snuf nootmuskaat en kaneel door. Breek het ei in een kuiltje, voeg 250 ml melk en de zonnebloemolie toe. Klop met een mixer tot een glad beslag. Voeg de krenten toe en laat het beslag even rusten.
  3. Verhit een klontje boter in een koekenpan en schep een dun laagje beslag in de pan. Bak de pannenkoek 3 minuten, draai om met een spatel en bak de andere kant ook. Doe hetzelfde met het resterende beslag.
  4. Beleg de pannenkoeken met een schep spinazie en vouw dubbel.

Eet smakelijk!

 

Meer inspiratie:

Spinazie oogsten voor een heerlijke omelet
Amarant kweken en oogsten
Zo maak je een kruidenspiraal

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2020-01  Tekst: Marleen van Es

logo
Sluiten
close