Kastanjes

Tamme kastanjes zijn volop te vinden in ons land: in stadsparken en bossen, bij boerderijen, op landgoederen en langs snelwegen. De rijpe noten vallen vanaf midden september, met als hoogtepunt oktober.
Denk bij het rapen van kastanjes altijd aan de dieren die er afhankelijk van zijn. Een handje meenemen kan, maar laat het merendeel liggen voor de dieren.
Er is verschil tussen tamme en wilde kastanjes. De laatste zijn erg bitter en niet eetbaar; zij groeien aan de Paardenkastanjes. Deze Paardenkastanjes herken je aan de grote bladeren in de vorm van een hand met vijf á zeven ‘vingers’. Zij hebben een bolster met korte stekels, die niet zo erg prikken. In de bolster zit meestal maar één kastanje.
De bomen die eetbare kastanjes dragen, hebben langwerpige, getande bladeren. Tamme kastanjes hebben een bolster met veel, lange, fijne stekeltjes, zoals een egel. Deze eetbare noten hebben een platte kant en een puntje met een wit pluimpje.
‘Als je twijfelt of ze nog goed zijn, leg ze dan in een bak met water. De kastanjes die zinken, zijn nog in orde’
Tamme kastanjes zijn gezond en bevatten vooral veel minder vet dan veel andere noten.
Ze bevatten vitamines B en E, kalium, zink en foliumzuur. En vooral dat laatste is belangrijk en waardevol, omdat Nederlanders hier vaak niet genoeg van binnen krijgen. Foliumzuur is nodig voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen en zeker voor zwangere vrouwen heel belangrijk om voldoende van te hebben.
Aan deze noten worden ook geneeskrachtige eigenschappen toegedicht, maar dan gaat het vooral om de wilde variant. Zo zou een tinctuur van paardenkastanjes de aderen schoon en soepel houden.
Tamme kastanjes helpen bij luchtweg- en keelklachten en kastanjepuree blijkt een prima huismiddeltje tegen een droge huid te zijn.
Kastanjes hebben een nootachtige smaak en smaken goed bij veel wintergroenten.
Je kunt ze ontdoen van hun schil en daarna meteen rauw eten, maar je kunt ze ook poffen, roosteren of tot puree verwerken. Voor het roosteren snijd je een kruis onder in noot. Zo voorkom je dat ze exploderen.
Pellen gaat ’t handigste als de kastanjes nog warm zijn. Het vliesje dat achterblijft is wat lastig te verwijderen en een beetje bitter van smaak.
Kastanjes zijn niet lang houdbaar en moeten binnen een week of drie worden verwerkt.
Bewaar verse kastanjes op een droge plek en liefst op kamertemperatuur. Als je twijfelt of ze nog goed zijn, leg ze dan in een bak met water. Kastanjes die bovendrijven, zijn uitgedroogd of van binnen opgegeten door insecten. Degene die zinken, zijn nog in orde.
Eet smakelijk!
Eten uit de stadstuin: Pompoenwafels
Knoflook kweken in een pot!
Boleten herkennen en plukken
Wildplukken: Bosbessen, lekker en gezond
Zo maak je wasmiddel maken van klimop – Vlog
Reuzepompoen kweken
Stadstuinieren 2013-03 Tekst: Mirre Bots | Fotografie: Thomas Van de Water
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!