Reuzepompoen kweken - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Reuzepompoen kweken

Reuzepompoen kweken

Je kent ze wel. Mannen, maar ook vrouwen, die al eens graag willen uitpakken met de grootte van hun pompoenen. Ze doen het voor de sport, de spanning, maar ook om wedstrijden te winnen.
Het is niet gewoon een zaadje in de grond steken en hopen dat je pompoen groeit. Het is een constante zoektocht naar het juiste zaadje, de ideale condities en veel doorzettingsvermogen. En daar weet Dries Van der Vennet (Sleidinge, BE) alles van.

“Je gaat het misschien niet geloven, maar elke reuzepompoen heeft een soort stamboom en krijgt zijn eigen naam”

Dries, vertel. Hoe ben je op het idee gekomen om gigantische pompoenen te kweken?

De beste ideeën ontstaan tussen pot en pint. Het idee om reuzepompoenen te beginnen kweken ook. Dat was in 2011. Met een hoop vrienden ging ik de weddenschap aan: wie kweekt de grootste pompoen? En ook al nam ik de weddenschap niet al te serieus, ik won met een pompoen van 198 kg. Het jaar erna deed ik voor de eerste keer echt mijn best en dat wierp meteen zijn vruchten af. In mijn tweede jaar woog mijn zwaarste pompoen 450kg!

Hoe zwaar is de zwaarste pompoen die ooit hebt geteeld?

550 kilo. Dat is zwaar maar nog niet half zo zwaar als het huidige wereldrecord. Ook van een Belg trouwens, Mathias Willemijns. Die heeft een pompoen gekweekt van 1190 kg. Wie doet beter? (lacht)

Hoe kweek je een reuzepompoen?

Alles begint met het juiste zaadje. Het vraagt wat opzoekwerk, maar als je online goed zoekt vind je vrij snel kwekers die zaadjes verkopen die zonder veel moeite het gewicht van 200 kg bereiken. Maar als je echt goed zoekt, vind je waarschijnlijk ook wel zaadjes die je pompoenen tot 500 kg en meer kunnen voortbrengen.

Het juiste pompoenzaad

Je gaat het misschien niet geloven, maar elke reuzepompoen heeft een soort stamboom en krijgt zijn eigen naam. Zo heb je bijvoorbeeld de 1015VanderVennet12’.
‘1015’ staat voor het gewicht in pond. ‘Vandervennet’ is de achternaam van de kweker en ‘12’ staat voor het jaartal waarin deze gekweekt is.
De kruising van de 1015Vandervennet12 is 1674Marsh10 x 1544Revier09. Dit wil dus zeggen dat de kweker een pompoen gekweekt heeft van 460 kg uit een zaadje van een pompoen van 759 kg, die bestoven is met een mannelijke bloem die afkomstig is van een plant uit een zaadje van een pompoen die 700 kg woog.
Maar alleen het juiste zaad is niet goed genoeg. Je moet er ook tijd, werk en de juiste voedinsgmiddelen in steken.

De juiste voeding

Pompoenen houden van een bodem vol voeding. Veel compost, veel oude stalmest en veel extra groei-en bloeimiddelen helpen je echt wel vooruit. Vorige jaren werd ik gesponsord door Canna. Dat gaf mezelf en mijn pompoenen een serieuze boost.

Tips van Dries

Wat ik steeds doe is de zijkanten van het zaadje lichtjes bewerken met een fijn schuurpapiertje om het ontkiemen te versnellen. Of het echt werkt, kan ik niet garanderen. Maar kwaad kan het zeker niet.
Daarna steek ik het zaadje in een vrij grote pot en houd ik de temperatuur constant op 25°. Schommelingen probeer ik te vermijden. Belangrijk is ook dat je het zaadje met de punt naar beneden steekt op 1-2 cm diepte.Geef dan een beetje water. Maar ook niet te veel want voor je het weet, rot je zaadje. Eens het plantje boven de grond komt mag je gerust wat meer water geven.

Serre of openlucht?

Dat hangt van twee zaken af. Het weer en de oppervlakte die je kan gebruiken. Reken gerust op een oppervlakte van 45 tot 80 vierkante meter om zo’n reuzepompoen te kunnen kweken. En laten we eerlijk zijn, dat is best al een grote serre voor een hobbykweker.
Maar met de serre kun je dus wel een kleine voorsprong nemen en daar gaat mijn voorkeur toch naar uit. Hoe vroeger je de planten kunt uitplanten, hoe groter de pompoen zal worden. Bij het uitplanten stop je de hele stengel de grond in tot je enkel nog de kiemblaadjes ziet.
Een leuk weetje: de plant groeit bijna altijd in tegenovergestelde richting van het eerste echte blad (dus niet de kiemblaadjes). Het eerste blad is dus eigenlijk de achterkant van de plant.

pompoen kweken

Pompoen verzorgen

Na het planten begint het echte werk.Dan begint het echte werk pas. De eerste weken kun je nog wat op je lauweren rusten, maar eens de plant begint te ranken, ben je geen dag gerust meer.
Elke rank die er gevormd wordt, moet je ingraven. Aan elke bladoksel worden zo extra wortels gevormd. En extra wortels betekent extra voeding- en wateropname.
Op de hoofdrank laat je de ranken doorgroeien. Dit zijn de secundaire ranken. De ranken die daarop groeien, de tertiaire ranken, verwijder je zo snel mogelijk.
Als de hoofdrank dan een lengte van 3 meter bereikt, kun je een vrouwelijke vrucht behouden en bestuiven. Deze groeit later uit tot een pompoen. Alle andere bloemen en vruchten die ontstaan, verwijder je opnieuw zo snel mogelijk.
Bovendien moet je bijna elke dag water geven. Per week zat ik makkelijk aan 1000 liter. Maar dan krijg je natuurlijk wel mastodonten van meer dan 500 kg.

NK pompoen kweken

Wat kun je dan doen met je reuzepompoen?

NK Pompoen kweken

Canna organiseert jaarlijks het NK Pompoen kweken.
In 2020 woog de winnende pompoen van Wouter de Wever maar liefst 711,5 kg! Maar naast de reuzepompoen competitie werden er ook allerlei andere reuze groentes meegenomen naar de Botanische Tuinen. Zo werden de Nederlandse records voor zwaarste aubergine en zwaarste tomaat verbroken!
Tijdens het NK zullen deelnemers van verschillende reuze groentes het tegen elkaar opnemen. Zij zullen strijden in hun eigen categorie om de grootste, langste en/of zwaarste groente. De weging van de reuze pompoenen en een aantal andere reuze groentes is geregistreerd bij de Great Pumpkin Commonwealth (GPC).

Meer informatie vind je hier

Pompoenregatta Kasterlee

In Kasterlee (België) vindt jaarlijks de Pompoenregatta plaats. In teams van verschillende categorieën moet je zo snel mogelijk een bepaalde afstand overbruggen terwijl je in een uitgeholde pompoen zit. Niet enkel is het enorm leuk om zien, er is ook voldoende randanimatie voor iedereen. Weet je dus niet waarheen met je reuzepompoen, of wil je er graag eens in zitten,  dan weet je waar je moet zijn.

Alle info op  pompoenregatta.be

varen in pompoen

Meer inspiratie:

Recept: Pompoenwafels
Aubergine kweken
Verticaal tuinieren: Lei- en klimfruit- Vlog
Romke van de Kaa: Vers citroengras
Daktuin Antwerpen

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50
logo
Sluiten
close