De verse stengels citroengras worden meestal in bosjes van drie of vijf verkocht – veel meer dan de ene stengel die je in een recept nodig hebt. Geen nood, want – al zou je dat misschien niet verwachten – citroengras is uitstekend in te vriezen. En dat niet alleen … het is ook prima te stekken!
‘Citroengras kun je eenvoudig zelf stekken’
Als je vijf spijkers nodig hebt, dan zijn die bijna niet te krijgen. De ouderwetse ijzerhandel bestaat niet meer en de doe-het-zelf verkoopt ze alleen maar in pakjes van vijftig. De ongebruikte spijkers kun je bewaren, maar meestal raak je ze kwijt.
Iets vergelijkbaars geldt voor keukenkruiden: je hebt een paar blaadjes basilicum nodig maar je moet een potje vol kopen en ook voor één spriet bieslook ben je verplicht om een gezinspot af te nemen. Dit geldt ook voor citroengras: het recept schrijft één stengel voor, maar die kun je nergens vinden. Je komt thuis met minimaal drie.
Citroengras invriezen
Citroengras is onmisbaar in de Thaise en Indonesische keuken. Vroeger was dit gras alleen gedroogd of als gemalen poeder te krijgen, maar tegenwoordig kun je het bij de toko of de goedgesorteerde groenteboer vers kopen. De verse stengels citroengras worden meestal in bosjes van drie of vijf verkocht – veel meer dan de ene stengel die je in een recept nodig hebt. Geen nood, want – al zou je dat misschien niet verwachten – citroengras is uitstekend in te vriezen.
Citroengras stekken
Als je na gebruik een paar stengels over hebt kun je citroengras ook vrij gemakkelijk stekken. Op die manier kweek je een eigen pol citroengras, waardoor je voortaan zelfvoorzienend bent. Koop bij de groenteman een stuk of drie stengels. Professionele stekkers stekken natuurlijk in een kas, maar voor de thuisstekker is een PET-fles of een plastic zak ook geschikt. Neem een PET-fles en snijd die zo’n 20 cm vanaf de bodem met een Stanleymes bijna, maar net niet helemaal door, zodat je de bovenkant kunt omklappen. In de bodem maak je daarna wat flinke sneden voor de afwatering. De flessenbodem vul je met een mengsel van half fijn grind, en half potgrond. Ook dat grind is bedoeld om de afwatering te bevorderen, want stekken die in het water staan gaan rotten in plaats van wortelen. In dit stekmengsel steek je de grasstengels; maak alles flink nat, en klap het bovendeel van de fles weer terug. Zet de fles, zonder dop, op een vensterbank op het oosten.
De stekken wortelen niet snel. Dat kan wel drie of meer maanden duren. Pot de gewortelde stekken op en zet ze ’s zomers op het balkon. De frisse citroengeur die vrijkomt als je het blad tussen je vingers kneust is onweerstaanbaar. Pas wel op met dat kneuzen, want aan gras kun je je gemeen snijden.
Meer inspiratie:
Kiemgroenten – een supersnelle oogst
Doe het zelf: Stek je Munt
Romke van de Kaa: Gember
Romke van de Kaa – Hop in de stadstuin
Bestel hier het boek van Romke:
Romke van de Kaa: De onderwereld van de tuin
Stadstuinieren 2015-01 – Tekst: Romke van de Kaa