Romke van de Kaa - Hop in de stadstuin - Stadstuinieren
Groene verhalen

Romke van de Kaa – Hop in de stadstuin

Hop, Humulus lupulus, is een klimmende vaste plant die iedere winter volledig onder de grond verdwijnt, en die pas laat in het voorjaar aan de groei gaat. Deze plant doet het ook erg goed in potten op je terras of je balkon.

‘In het najaar zijn de hopbellen een feest om te zien’

Je zou denken dat de Humulus lupulus al duizenden jaren in cultuur is, even lang als er bier gebrouwen wordt. Dat klopt niet. In vroeger tijden werd bier gearomatiseerd met extract van gagel, een inheems heestertje dat verwant is aan de wilg. Gagel heeft geestverruimende eigenschappen bij inwendig gebruik, en ondanks bezwaren van de overheid is gagel tot in de middeleeuwen bij de bierbrouwerij gebruikt. De kloosters hebben het gebruik van de bittere hop gepropageerd.

Kopen bij een kweker

Bij hop zitten mannelijke en vrouwelijke bloemen aan verschillende planten en het is zaak om de plant bij een betrouwbare kweker te kopen die zijn hopplanten stekt, in plaats van zaait. Alleen op die manier kan hij garanderen vrouwelijke planten te leveren.

De hopbellen zijn de bloemen van de vrouwelijke hop. Ze geven saaie heesters, waar je hop overheen kunt laten groeien, in het najaar nog een periode van geleende bloei.

Hop oogsten

In Nederland is de hopcultuur praktisch verdwenen, hoewel de plant nog hier en daar voor medische doeleinden wordt geteeld. Hopextract werkt namelijk rustgevend, hoewel je dat aan het gedrag sommige bierdrinkers niet direct zou afleiden. In België, waar hop nog wel op commerciële schaal wordt verbouwd zijn gestoofde jonge hopscheuten in het voorjaar een gewaardeerd streekgerecht.

Als je besluit om hop te planten, dan zal het niet lang duren voordat ook jij hopscheuten kunt eten, want het is een sterk groeiende plant en je hoeft nooit bang te zijn dat je de plant vermoordt als je de jonge uitlopers oogst.

Onder controle houden

Sterk groeiend is misschien nog zwak uitgedrukt voor deze plant. Woekeren is een beter woord en je moet dit wel beseffen voordat je hop een plaats in de tuin gunt. Als je vreest voor het leven van overwoekerde planten, zorg dan voor een paal of een schutting die met hopslingers versierd kan worden.

Zwakgroeiende planten

Voor wie toch liever een zwakgroeiende hopplant heeft is er een uitweg: Humulus lupulus ‘Aureus’. Deze heeft bijna lichtgevend geelgroen blad en groeit veel zwakker dan de gewone, groenbladige soort. Geef deze gouden plant wel schaduw, want in de zon verbrandt het blad.

Meer inspiratie:

Groene geheimen: Hopscheuten
Vlog: Lei- en klimfruit
Groene oase midden in de stad
Geneeskrachtige kruiden uit de tuin
Kaffir limoen kweken op de vensterbank

 

Bestel hier het boek van Romke: Romke van de Kaa: De onderwereld van de tuin

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren 2017-04  Tekst: Romke van de Kaa

logo
Sluiten
close