Aubergine kweken in potten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Aubergine kweken in potten

Aubergine kweken

Er zijn maar weinig groenten die zo tot de verbeelding spreken als aubergines. Hun exotische uiterlijk en vreemde voorkomen heeft iets mysterieus. Aubergines kunnen heel goed in pot gekweekt worden. Sterker nog; aubergines groeien beter in een pot dan in de volle grond.

‘Wie aubergines wil oogsten, zal de planten wel wat aandacht moeten schenken’

Aubergine zaaien

Met het zaaien van aubergines begin je eind februari, begin maart op een plaats waar je dag en nacht ruim 20 °C ter beschikking hebt. Na geduldig verspenen, twee keer verpotten en volop licht en warmte heb je midden tot eind mei prachtige planten net in bloei, klaar om in je pottentuin te zetten. Die extra warmte en de trage, lange opkweekduur maken dat de meeste liefhebbers liever plantgoed kopen en dat eind mei meteen in een definitieve pot van 15-25 cm diameter zetten.

Extra aandacht

Wie aubergines wil oogsten, zal de planten volop aandacht moeten geven. Ze zijn alleen tevreden met de warmste plaats, willen veel water, de beste en rijkste potgrond, wekelijks extra plantenvoeding, een rijke, voedende mulch en regelmatig bladvoeding. Geen planten dus om even neer te zetten en rustig te wachten op een rijke oogst. Maar voor al die extra aandacht krijg je ook de mooiste planten.

Aubergine rassen voor pot

Aubergines voor potteelt groeien in compacte struikvorm en vragen verder geen snoei of steun. Ze vormen brede sierlijke planten met grote, vaak donkere bladeren. Ze bloeien met opvallende paarse of witte bloemen en geven witte, groene of violette vruchten. Je oogst de vruchten vanaf het moment dat ze de juiste omvang bereikt hebben om zo verdere groei te stimuleren.

Kies in elk geval voor speciale rassen voor teelt in pot, compacte of dwergrassen en selecties voor buitenteelt in noordelijke streken. Die zullen voor al die extra moeite die je ze schenkt ook de meeste vruchten geven.
Aubergine kweken en oogsten

Rassen aubergine

Rassenkeuze: Noordelijke selecties als ‘Morden Midget’, ‘Early Black Egg’, ‘Little Fingers’, ‘Ukkie’ (mini-aubergine, groen), ‘Pukkie’ (mini-aubergine, paars)
Potmaat: 15-25 cm
Potgrond: Extra voedzaam, extra plantenvoeding, bladvoeding voorzien, extra vocht bij voorkeur onderaan.
Opkweek: Zaaien begin maart, plantgoed eind mei, graag volle zon
Moeilijkheidsgraad: moeilijk, veel aandacht

Meer inspiratie:

Salade kweken in pot
Aubergine kweken en oogsten
Polycultuur in grote potten
Herfstproject: Knoflook in een pot!

 

Stadstuinieren 2014-04 – Tekst: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close