Polycultuur in grote potten - Stadstuinieren
artikel

Polycultuur in grote potten

Bij onze achterdeur staat een grote zinken teil met elk jaar een andere, eetbare beplanting. Door verschillende gewassen, kruiden en eetbare bloemen met elkaar te combineren tot een kleine polycultuur, kan ik een minituintje creëren dat een gevarieerde oogst levert, er aantrekkelijk uitziet en door de diversiteit meestal weinig last heeft van ziektes en belagers. Omdat ik er elke dag meerdere malen langsloop, krijgt dit minituintje volop aandacht en wordt er regelmatig van geplukt.

De teil is 70 cm breed, 55 cm diep en 30 cm hoog, dus er gaat veel potgrond in. Ik voeg er een flinke dosis eigen wormenmest en wat scherp zand aan toe, om de structuur en zowel de drainage als het watervasthoudend vermogen te verbeteren. Voor een goede afwatering heb ik eerst een vijftal grote gaten in de bodem van de teil geboord. Daarna heb ik de bodem met een laag kiezelstenen bedekt. Hierop kwam een laag anti-worteldoek, zodat de stenen niet vermengd zouden raken met de potgrond. De teil staat op een paar bakstenen, zodat overtollig water weg kan vloeien.

Een variatie op ‘drie zusters’

Bij deze beplanting diende de polycultuur van ‘De drie zusters’ als inspiratie. Het is een combinatieteelt die toegepast werd door de Indianen en waarin drie hoofdgewassen (maïs, bonen en pompoen) samen geteeld werden. De bonen werden aan de voet van de maïs gezaaid, waardoor de maïs als klimsteun diende. Aan de andere kant voorzagen de stikstofbindende bonen de hongerige maïs van extra voeding. De rankende pompoen bedekte de grond tussen de andere gewassen, waardoor de grond beschermd werd tegen uitdrogen. Mijn teil is te klein voor een rankende pompoen, dus ik heb ik in plaats daarvan een struiktomaat geplant. Het geheel heb ik aangevuld met basilicum en Oost-Indische kers. De meeste planten heb ik binnen voorgezaaid en na half mei uitgeplant. Omdat het hier om vrij hongerige gewassen gaat, werden ze later in het groeiseizoen een paar keer bijgevoed met het verdunde afgetapte vocht van onze wormenbak.

 

Bonen

Alle klimbonen kunnen hier geteeld worden, maar omdat vele rassen hoger uitgroeien dan de maïs, koos ik voor het aardappelboontje, een halfhoge pronkboon. Zodra de maïsplanten zo’n 20 cm hoog zijn, plant je twee bonen aan de voet van elke maïsplant.

Suikermaïs

Maïs kun je het beste na half april binnen voorzaaien, twee zaadjes in een potje, en als ze allebei opkomen, de zwakste plant weghalen. In mei plant je ze in een driehoekvorm in de bak.

“Mijn teil is te klein voor een rankende pompoen, dus ik heb ik in plaats daarvan een struiktomaat geplant”

Tomaat

Ik heb gekozen voor de ultravroege struiktomaat ‘Ida Gold’ en zaaide deze in maart voor op de vensterbank. De eerste oranje vruchten ten grootte van een flinke pingpongbal oogstten we al aan het begin van juli.

Basilicum

Dit geliefde kruid kun je zelf voorzaaien, of kopen. Ik zaaide eind maart binnen op de vensterbank twee soorten voor: paarse basilicum ‘Dark Opal’ en groene ‘Aroma’ basilicum van het type genovese, maar met een verbeterde ziekteresistentie.

Oost-Indische kers

Twee of drie plantjes van Oost-Indische kers zorgen voor doorlopend eetbare bloemen en pittig smakend blad. Je kunt ze hier het beste begin mei rechtstreeks zaaien. Omdat de ruimte beperkt is, zijn de compacte struikende vormen het beste.

 

Meer inspiratie:

Polycultuur van vaste groenten
Salade kweken in pot
Zelf een wormenbak maken
Stella Faber: Mijn Balkontuin

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Bestel hier:

Boek Vera Greutink: Tuin smakelijk!
Tuin smakelijk! bevat ontelbare tuintips, technieken, concrete voorbeelden en ervaringen. Vera Greutink laat zien hoe je makkelijk en op een natuurlijke manier allerlei eetbare planten kunt telen. Of je nu een tuin in je potten kweekt, eenjarige groente teelt, of een mooie permanente bostuin aanlegt. Vera leert je hoe je op een natuurlijke manier kunt tuinieren, waarin je met de natuur meewerkt.

Stadstuinieren 2016-05  Tekst en fotografie: Vera Greutink

logo
Sluiten
close