Salade kweken in potten - Stadstuinieren
artikel

Salade kweken in potten

Moestuin in potten - Salade mixte. Stadstuinieren magazine

 

We eten heel ‘anders’ dan de vorige generatie. We eten en koken sneller, verser, gebruiken meer groenten rauw en we variëren meer. Misschien moeten we ook op een andere wijze groenten gaan kweken om het kweken af te stemmen op de manier waarop we eten. Sneller kweken dus om meer variatie in rauw en vers te kunnen oogsten.

“Met wat extra water groeien de jonge, gekortwiekte planten uit tot een tweede oogst”

Sla kweken in potten

Gemengde sla of salade mixte is stilaan een vertrouwde vorm waarin we sla kopen en eten. De belangstelling voor de klassieke grote en nogal saaie kropsla daalt en de belangstelling voor kleine frisse en kleurrijke blaadjes in gemengde sla groeit. En dat is precies wat we heel makkelijk in een pot kunnen kweken.

Zaaien

Gemengde sla kun je zaaien van maart tot september. Het is zelfs mogelijk om verschillende op het seizoen afgestemde mengsels aan te schaffen. Zaadhandelaren mengen allerlei bladgroenten aangepast aan het seizoen en letten daarbij op kiemsnelheid, kleur-, blad- en smaakvariatie. Echte sla wordt gemengd met rucola, veldsla, postelein, radijs, snijbiet, mosterd, andijvie, oosterse groenten en een breed gamma aan bladgewassen om snel uit te groeien tot een plukklare oogst.

Gebruik een brede, ondiepe schaal, kweekzak of pot van 20-40 cm breed en 5 cm diep. Zaai dun en houd er rekening mee dat voor een optimaal resultaat elk zaadje ongeveer een vierkante cm ruimte nodig heeft. Dek de zaden af met een 0,5 cm grond en geef water met een fijne broes. Naargelang het seizoen zullen de zaden na 5-15 dagen kiemen en supersnel de pot vol groeien.

Oogsten

Laat ze rustig uitgroeien tot de blaadjes zo’n 10-15 cm hoog zijn. Knip de jonge planten met een schaartje 2 cm boven de grond af. Je oogst kun je wassen of even in water onderdompelen, droog deppen met keukenpapier en meteen serveren. Met wat extra water groeien de jonge, gekortwiekte planten uit tot een tweede oogst. Daarna ruim je de planten en de potgrond op. De hele teelt duurt niet langer dan drie tot vier weken. Ideaal dus voor een snelle voorjaarsstart of een tussendoorteelt midden in de zomer.

Rassenkeuze: ‘Seizoenssalade’, gemengde salade, oosterse salade, wintersalade, lentesalade, zomersalade, herfstsalade
Potmaat: 20-40 cm, 5 cm diep
Potgrond: standaard
Opkweek: ter plaatse in pot zaaien van voor- tot najaar
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Meer kweken in potten:

Moestuin in potten: Tomaten
Ook prei kan prima in een pot
Japanse miniblad-moestuin
Polycultuur in grote potten
Herfstproject: Knoflook in een pot!

Meer inspiratie:

Groene geheimen: Popcornkiemen
Zeker eens proberen: Wintertomaten

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2014-02 – Tekst: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close