Wintertomaten

Het mooie van een eigen moestuin is dat je perfect leert eten volgens de seizoenen. Het eerste jonge groen in het voorjaar, gevolgd door de oogst van de zomer en de overvloed van de herfst. Alleen voor de wintermaanden wordt het uiteraard een stukje soberder. Maar ook dan zijn er volop groenten die perfect aan de koude weerstaan. Kolen, bieten, rapen, wortelen… kun je met wat extra aandacht tot diep in de winter uit de tuin halen.

Een andere oplossing voor meer uit eigen tuin tijdens de donkerste maanden, vormen drogen, inmaken en invriezen. Maar het allermooiste is natuurlijk gewoon bewaren. Je oogst binnenhalen en zonder enige verdere bewerking bewaren tot het moment van gebruik. Pompoenen vormen zo’n mooi voorbeeld.

“Je wintertomaten van oktober houd je probleemloos tot begin december”

Wist je dat het ook lukt met tomaten?

Tomaten zijn uiteraard veel te teer, te sappig en te kwetsbaar om langere tijd te bewaren. Maar de enorme diversiteit van deze populaire vruchtgroente heeft ook een brede waaier aan selecties opgeleverd die de meest uiteenlopende toepassingen mogelijk maken. Lang-houdbare tomaten zijn zulke bijzondere variëteiten. De planten vormen vruchten die vrij hard en stevig zijn. Een stevige structuur en minder sap in combinatie met een harde schil maakt dat je zulke tomaten zonder al te veel problemen 3 tot 4 maand na de oogst gewoon op kamertemperatuur kunt bewaren.

Deze winter-tomaten kweek je net als alle andere soortgenoten. Binnen warm voorzaaien in maart, uitplanten onder glas of folie in mei maakt dat je vrij laat, begin oktober, net voor de eerste vorst kunt oogsten. Je oogst complete trossen door ze met een stuk van de stengel te knippen. Op die wijze houden ze wat extra vocht vast. Behandel de vruchten voorzichtig en leg ze met de trossen mooi naast elkaar op een zachte ondergrond van stro of karton op een lichte koele plaats. Geen directe zon, geen grote temperatuurschommelingen. Een keukenraam of ergens in een koele gang is prima. Leg ze op een plaats waar je regelmatig langskomt zodat je ze regelmatig kunt controleren op bederf. Je oogst van oktober houd je probleemloos tot begin december. De laatste vruchten houden het uit tot begin februari.

Je mag van deze wintertomaten niet dezelfde smaak en structuur verwachten zoals je die van je zomerse oogst gewoon bent. Ze zijn wel ideaal om tot een flink stuk in de winter te blijven nagenieten van je eigen oogst. Verwerkt ze in soepen en sausen of combineer ze met andere groenten. Ze zijn ook ideaal voor originele toepassingen zoals gebakken tomaten. Het komt er dus op aan om op een creatieve wijze met de oogst uit je eigen tuin om te gaan.

 

Stadstuinieren 2015-06 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens