Bessen snoeien - Zo doe je dat - Vlog - Stadstuinieren
Moestuin

Bessen snoeien – Zo doe je dat – Vlog

Bessen snoeien – Zo doe je dat

Het is eind oktober en vanaf nu kun je je bessen snoeien. Aalbes, kruisbes en zwarte bess hebben allemaal een andere aanpak nodig, want ze dragen vruchten op hout van verschillende leeftijden. Moeilijk? Als je weet waarop je moet letten valt het best mee. In dit filmpje leer je hoe je het goed doet.


Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren

Meer inspiratie:

Bessen stekken en vermeerderen
Japanse wijnbes snoeien
Vlog: Bessen snoeien – Bessen oogsten
Eten uit de stadstuin: Salade met pittige bonen
Een smakelijke bessenhaag

Aalbessen

Van de aalbes zijn er vroege, middelvroege en late rassen en ook een witte en zelfs een lichtroze variëteit. De bessen hangen in trosjes, waardoor je snel veel kan plukken. Aalbessen dragen op rijp hout, 2, 3 of 4 jaar oud. Voor de verjonging zijn ook eenjarige scheuten nodig. Het is bij het snoeien dus je doel om hout van verschillende leeftijden te laten staan.

Zwarte bes, jostabes en kruisbes

Bij de zwarte bes, jostabes en kruisbes hangen de bessen per stuk en rijpen een voor een af. Je moet hier dus vaker langs om de rijpe vruchtjes te plukken. Je voelt en ziet wanneer ze rijp zijn en om er gevoel voor te krijgen zou ik vooral veel proeven.
Deze drie bessen dragen de mooiste bessen op eenjarige twijgen, snoei dus zo, dat hiervan voldoende takken blijven staan.
Zwarte bes kan je direct na de pluk snoeien. Je haalt dan een aantal takken die gedragen hebben weg vlak boven de grond en laat er 4 tot 8 staan. Jostabes is een kruising tussen de zwarte bes en de kruisbes en komt niet in de natuur voor. De bessen zijn groter dan een zwarte bes, maar kleiner dan een kruisbes, met welke ze wel de smaak delen. Jostabessen zijn te groot voor potten of bakken, de plant wordt wel tweeënhalf meter hoog. Snoei deze struik niet teveel, want dat stimuleert de groei en is nadelig voor vruchtzetting.

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50
logo
Sluiten
close