Een bessenhaag maken - Stadstuinieren
Moestuin

Een bessenhaag maken

fruithaag bramen

Een bessenhaag maken: Optimaal gebruik van ruimte en productiviteit

Een volgroeide bessenstruik neemt al snel veel ruimte in beslag. Maar wist je dat je bessenstruiken ook als haag kunt snoeien, in een prachtige waaier-vorm? Span draden tussen palen om de bessen te leiden en aan te binden, waardoor de haag slechts 30 tot 50 centimeter breed hoeft te zijn. Zo bespaar je kostbare ruimte in je tuin en geniet je toch van een overvloedige oogst aan heerlijke bessen.

YouTube-kanaal Stadstuinieren

Vlog: Bessen en frambozen aanbinden

‘Een volgroeide bessenstruik beslaat al gauw een vierkante meter, maar wanneer je ze snoeit als haag, als een soort waaier, dan bespaar je veel ruimte’

Bramen, frambozen en Japanse wijnbes: Perfecte keuzes voor je bessenhaag

Bramen, frambozen en Japanse wijnbes lenen zich niet alleen voor het vormen van een bessenhaag, maar ze gedijen ook goed tegen een schutting of warme muur. Leid deze bessensoorten langs draden, waardoor je ruimte bespaart en gemakkelijk kunt oogsten zonder schrammen op te lopen. Bovendien zorgt de haagvorm ervoor dat de vruchten voldoende zonlicht ontvangen en optimaal rijpen.

Bescherm je bessenhaag tegen vogelvraat

Een bessenhaag is niet alleen ruimtebesparend en productief, maar biedt ook eenvoudige mogelijkheden om je bessen te beschermen tegen vogelvraat. Dat net hang je op de bovenste draad of maak je met een lat vast op de muur of schutting.
Span het net wel netjes strak, want in een los en rommelig net zullen vogels verstrikt raken en zich verwonden.

Kruisbessen in een fruithaag

Kruisbessen passen prima in een gesnoeide fruithaag. Doordat je ze plat snoeit en aanbindt, kan je plukken zonder door de stekels gegrepen te worden. Er zijn groene, rode en gele rassen. Zwarte bes kan je direct na de pluk snoeien. Je haalt dan een aantal takken die gedragen hebben weg vlak boven de grond en laat er 4 tot 8 staan. Jostabes is een kruising tussen de zwarte bes en de kruisbes en komt niet in de natuur voor. De bessen zijn groter dan een zwarte bes, maar kleiner dan een kruisbes, met welke ze wel de smaak delen. Jostabessen zijn te groot voor potten of bakken, de plant wordt wel tweeënhalf meter hoog. Snoei deze struik niet teveel, want dat stimuleert de groei en is nadelig voor vruchtzetting.

Kruisbessen en Jostabessen: Ideale toevoegingen aan je fruithaag

Wil je meer variatie in je snoephaag? Overweeg dan om kruisbessen en Jostabessen te planten. Door deze bessensoorten plat te snoeien en aan te binden, kun je plukken zonder last te hebben van stekels. Er zijn groene, rode en gele rassen. Zwarte bes kan je direct na de pluk snoeien. Je haalt dan een aantal takken die gedragen hebben weg vlak boven de grond en laat er 4 tot 8 staan. Jostabes is een kruising tussen de zwarte bes en de kruisbes en komt niet in de natuur voor. De bessen zijn groter dan een zwarte bes, maar kleiner dan een kruisbes, met welke ze wel de smaak delen. Jostabessen zijn te groot voor potten of bakken, de plant wordt wel tweeënhalf meter hoog. Snoei deze struik niet teveel, want dat stimuleert de groei en is nadelig voor vruchtzetting.

YouTube-kanaal Stadstuinieren

Vlog: Bessen en frambozen aanbinden

Meer lezen over fruit:

Groots genieten met klein fruit
Wildplukken: Sleedoorn en andere bessen
Recept: Rabarber-vlierbloesemtaart
Aardbeien stekken
Zomerse bessentaartjes
Voedselbos in je stadstuin: De lagen
Romke van de Kaa: Openbaar fruit

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2017-02 – Tekst : Taco IJzerman

logo
Sluiten
close