Zomerse bessentaartjes

Recept open vruchtentaartjes

Voor 8 kleine taartjes.

Beboter de taartvormpjes en bestuif ze met wat meel.

Vermeng 250 gr tarwemeel, 100 gr plantaardige margarine en een snuifje zout tot een soepel deeg. Laat het een halfuur in de koelkast rusten. Rol het uit en bekleed er de vormpjes mee die je op 20 min op 150°C lichtbruin laat bakken. Laat afkoelen.

Maak ondertussen een roompudding met een halve liter amandelmelk, 2 eetlepels maïszetmeel een beetje vanillepoeder, en voeg op het eind van de bereiding een eetlepel amandelroom en een eetlepel ahornsiroop toe. Laat een beetje afkoelen en giet in elk taartvormpje een laagje van 1 cm.

Was of spoel de bessen en haal ze van de steeltjes. Kruisbessen kun je halveren. Laat de kinderen de bessen in kleurrijke combinaties schikken in de taartjes en gebruik kleine blaadjes citroenmelisse of verveine voor extra kleur en smaak.

Meng tenslotte 2,5 gram agar-agar* (of volgens de vermelding op de verpakking) met een halve liter water, een eetlepel appeldiksap en wat citroensap. Laat het mengsel afkoelen tot het lauw is en giet het voorzichtig in dunne laagjes over de bessen en blaadjes. Wanneer alles afgekoeld is haal je de taartjes voorzichtig uit de vormpjes.

Bessentaartje als ontbijt

De taartjes smaken fris en fruitig en kun je op elk moment van de dag, zelfs ‘s morgens als ontbijt serveren.

*Agar-agar is een plantaardig alternatief voor gelatine. Agar-agar wordt gemaakt van  zeewier, gelatine is op basis van beenderen. Het gebruik en de toepassingen zijn ongeveer hetzelfde.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren 2015-03 Tekst en fotografie: Peter Bauwens