Salade met pittige bonen - Stadstuinieren
recept

Salade met pittige bonen

Salade met pittige bonen.

Elk jaar zaai ik bonen die je gedroogd kunt bewaren. Ik kies bijvoorbeeld voor borlotti, flageolettes of zwarte bonen. De bonen zijn verkrijgbaar als stok- of stamboon. In een kleine tuin zijn stokbonen ideaal, omdat ze weinig ruimte innemen en een rijke oogst bieden.

‘Je kunt stokbonen ook in een pot of vierkantemetertuin zaaien’

Zaaien stokbonen

Droogbonen zaai je, zoals gewone bonen, in mei. Ik zaai ze eerst binnenshuis en plant ze buiten zodra ze ongeveer 15 cm groot zijn. Dit voorkomt dat muizen en vogels de net gezaaide bonen opeten. Voor het planten construeer ik een rek van bamboestokken, waarbij ik twee lange stokken schuin tegen elkaar zet en dit herhaal ik een aantal keer. Daarna leg ik een stok dwars bovenin en bind ik de stokken vast. Bij iedere stok plaats ik drie bonenplantjes.

Je kunt stokbonen ook in een pot of vierkantemetertuin zaaien. Houd de grond in het begin goed vochtig zodat de zaden kunnen kiemen. Plaats ook hier drie bamboestokken in de pot of het vak en maak een wigwam. Vervolgens zet je pot op een zonnige plek en geef bij warm en zonnig weer dagelijks water.

Bonen oogsten

Van september tot in oktober kun je de bonen oogsten.

Drogen

Ik laat de bonen aan de struik drogen. Als vogels de bonen aanvreten, kun je ze eerder oogsten en binnen verder laten drogen. Zorg ervoor dat de peulen niet op elkaar liggen om beschimmelde bonen te voorkomen. Zodra de peulen helemaal droog zijn, kun je de gedroogde bonen eruit halen en in een pot bewaren.

Tip

In september kun je de verse bonen meteen in de keuken gebruiken. Daarvoor hoef je ze niet te laten weken en de kooktijd kun je halveren!


Salade met pittige bonen

Deze salade kun je goed vooraf bereiden en 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Schenk de dressing als eerste in de pot, zo blijven de ingrediënten fris en knapperig en kun je de salade makkelijk meenemen naar je werk of de tuin!

Dit heb je nodig

80 g gedroogde (borlotti) bonen
1 tl komijn
1 tl pimentón (gerookt paprikapoeder)
jalapeño peper
1 el olijfolie
½ courgette
2 bosuitjes
1 takje munt
1 hand wilde spinazie

Voor de dressing:

½ citroen
3 el olijfolie
1 tl honing
teentje knoflook
zout en versgemalen zwarte peper

Zo maak je de salade met pittige bonen:

  1. Week de gedroogde bonen een nacht in water. Spoel ze de volgende dag af en kook ze in 1-1,5 uur gaar. In een snelkookpan zijn ze al in 30 minuten gaar.
  2. Meng de gekookte bonen met olijfolie en specerijen. Rooster ze vervolgens 5 minuten in een koekenpan op middelhoog vuur tot de specerijen geuren. Laat afkoelen.
  3. Maak de dressing door citroensap, olijfolie, honing en geperste knoflook te mengen. Verdeel de dressing over twee glazen potten van ongeveer 500 ml.
  4. Snijd de courgette in dunne plakken, de jalapeño peper en bosuitjes in ringen. Vul de potten met courgette, bonen, jalapeño peper, bosui, munt en spinazie. Bewaar de potten tot gebruik in de koelkast.
  5. Voor gebruik goed schudden, de pot omkeren boven een bord en de groenten husselen.

Meer recepten voor de stadstuinier:

Eten uit de stadstuin: Pastinaak
Zo maak je Salade met knolvenkel
Recept: Bishak, pasteitjes met pompoenvulling
Tomaten drogen? Zo doe je dat

Meer inspiratie:

Zo zet je bonenstokken stevig
Zwarte bonenluis, zo kom je ervan af
Pronkbonen zaaien en oogsten
Moestuinmoeder: Roze tuinbonen
Voedselbos in je stadstuin

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2015-05 Tekst en Fotografie: Marleen van Es

logo
Sluiten
close