Salade met pittige bonen

Elk jaar zaai ik bonen die je gedroogd kunt bewaren. Ik kies bijvoorbeeld voor borlotti, flageolettes of zwarte bonen. De bonen zijn verkrijgbaar als stok- of stamboon. In een kleine tuin zijn stokbonen ideaal, omdat ze weinig ruimte innemen en een rijke oogst bieden.
‘Je kunt stokbonen ook in een pot of vierkantemetertuin zaaien’
Droogbonen zaai je, zoals gewone bonen, in mei. Ik zaai ze eerst binnenshuis en plant ze buiten zodra ze ongeveer 15 cm groot zijn. Dit voorkomt dat muizen en vogels de net gezaaide bonen opeten. Voor het planten construeer ik een rek van bamboestokken, waarbij ik twee lange stokken schuin tegen elkaar zet en dit herhaal ik een aantal keer. Daarna leg ik een stok dwars bovenin en bind ik de stokken vast. Bij iedere stok plaats ik drie bonenplantjes.
Je kunt stokbonen ook in een pot of vierkantemetertuin zaaien. Houd de grond in het begin goed vochtig zodat de zaden kunnen kiemen. Plaats ook hier drie bamboestokken in de pot of het vak en maak een wigwam. Vervolgens zet je pot op een zonnige plek en geef bij warm en zonnig weer dagelijks water.
Van september tot in oktober kun je de bonen oogsten.
Ik laat de bonen aan de struik drogen. Als vogels de bonen aanvreten, kun je ze eerder oogsten en binnen verder laten drogen. Zorg ervoor dat de peulen niet op elkaar liggen om beschimmelde bonen te voorkomen. Zodra de peulen helemaal droog zijn, kun je de gedroogde bonen eruit halen en in een pot bewaren.
In september kun je de verse bonen meteen in de keuken gebruiken. Daarvoor hoef je ze niet te laten weken en de kooktijd kun je halveren!
Deze salade kun je goed vooraf bereiden en 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Schenk de dressing als eerste in de pot, zo blijven de ingrediënten fris en knapperig en kun je de salade makkelijk meenemen naar je werk of de tuin!
80 g gedroogde (borlotti) bonen
1 tl komijn
1 tl pimentón (gerookt paprikapoeder)
jalapeño peper
1 el olijfolie
½ courgette
2 bosuitjes
1 takje munt
1 hand wilde spinazie
Voor de dressing:
½ citroen
3 el olijfolie
1 tl honing
teentje knoflook
zout en versgemalen zwarte peper
Eten uit de stadstuin: Pastinaak
Zo maak je Salade met knolvenkel
Recept: Bishak, pasteitjes met pompoenvulling
Tomaten drogen? Zo doe je dat
Zo zet je bonenstokken stevig
Zwarte bonenluis, zo kom je ervan af
Pronkbonen zaaien en oogsten
Moestuinmoeder: Roze tuinbonen
Voedselbos in je stadstuin
Stadstuinieren 2015-05 Tekst en Fotografie: Marleen van Es
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!