Pastinaak met koriandersaus

Pastinaak, een vergeten groente die ik ook was vergeten. Sterker nog, ik had het nog nooit gegeten tot ik het zelf in mijn moestuin kweekte.
‘Sommige groenten zijn met recht vergeten, maar dat gaat niet op voor de pastinaak!’
Sommige groenten zijn met recht vergeten, maar dat gaat niet op voor dit gewas! Het is een makkelijke plant die qua smaak erg op een wortel lijkt. Pastinaak in de oven roosteren, vind ik het lekkerste! Maar je kunt er veel meer gerechten mee maken. Eigenlijk kun je alle recepten voor wortelen ook voor pastinaak gebruiken, van smeuïge taart en zoete muffins tot pittige soep en fluweelzachte puree.
In de moestuin plant je de tweejarige pastinaak het beste in losse grond. Tuinier je op zware klei? Maak dan de grond wat losser door er zand of compost door te werken. Het loof kan wel een hoogte van 1,5 meter bereiken, een plekje aan de rand van de moestuin is dus ideaal.
Je kunt het gewaws in het voorjaar en aan het einde van de zomer zaaien. In de herfst en winter oogst je de pastinaken die je in het voorjaar hebt gezaaid. Wat je niet gebruikt, kun je laten staan voor het volgende seizoen want ze overleven de winter. Een paar graden vorst komt de smaak zelfs ten goede! Wil je in de winter ook oogsten, zet dan een markering bij de plant en bedek de grond met een mulchlaag. Het loof sterft namelijk af en door de mulchlaag voorkom je dat je in bevroren grond moet graven.
Tip: laat een pastinaak ook eens bloeien. De zaden kun je het volgende jaar weer gebruiken om te zaaien en de bloemen trekken zweefvliegen aan. De zweefvlieg is de natuurlijke vijand van de luis. Zo zorg je zelf voor meer ecologisch evenwicht in je tuin!
De zoete smaak van pastinaak komt door het roosteren nog beter tot zijn recht. De friszoete granaatappelpitjes en de kruidige koriandersaus passen perfect bij het zoet van de pastinaak.
voor de koriandersaus
Groene Portretten: Pastinaak
Venkel zaaien en oogsten
Recept: Hartige taart met uien
Vlog: Recept pompoentaart
Stadstuinieren 2016-05 Tekst en Fotografie: Marleen van Es
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!