Groene Portretten: Pastinaak - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Groene Portretten: Pastinaak

pastinaak

Sommige groenten zijn een tijdje uit de mode geweest. Nederland werd multicultureler en de belangstelling voor andere keukens groeide. Een Hollandse hap – met groenten van eigen bodem – vonden we niet meer zo interessant. Liever zetten we een Marokkaanse couscous, Italiaanse pasta of Indiase curry op tafel. Trends bewegen echter altijd in golfbewegingen en dus kwam de interesse in zogenaamde “vergeten groenten” – zoals pastinaak – weer terug. Gelukkig maar, want deze groente is heerlijk, zeker op een koude winterdag!

Pastinaak

Niemand weet precies hoe oud de pastinaak is, maar haar oorsprong ligt vermoedelijk in het gebied rondom de Middellandse Zee. Archeologische bewijzen van het kweken van dit gewas zijn jammer genoeg verwarrend en beperkt. Pastinaken leken vroeger namelijk erg op wortels (de eerste wortels waren wit of paars). Toen de Romeinen ze echter introduceerden in het westen van Europa, werd de groente daar al gauw erg populair, ook als zoetmaker. Ze bleek er zelfs beter te gedijen dan in de warmere streken.

Zaaien

Van februari tot en met mei zaai je ze direct in de volle grond op 15-20 centimeter afstand. De planten houden van een zonnige plek en luchtige, zanderige grond (in hoge potten kan ook!).

Verzorging

Pastinaken zijn vrij makkelijk, een beetje water geven tijdens warme zomerdagen en ze zijn dik tevreden.

Oogsten

Je kunt het gewas van oktober tot en met maart oogsten. Vers zijn ze natuurlijk op hun best. Laat de wortels daarom gewoon in de grond zitten en haal ze er pas uit als je ze nodig hebt. Pastinaken worden zelfs zoeter van een beetje vorst!

Pastinaak in de keuken

Op het eerste gezicht zou je het misschien niet denken, maar op culinair gebied is er ontzettend veel mogelijk met de gezonde en smakelijke pastinaak. Bakken, koken, pureren (stamppot), roosteren, frituren (chips), stoven… alles kan. Je kunt er zelfs wijn van maken!

Recept: Pastinaak Cupcakes

Meer inspiratie:

Minituin met thema
Vlog: Bladerschaaltjes maken
Pastinaak met koriandersaus

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2015-06  Tekst en fotografie: Stella Faber

logo
Sluiten
close