Venkel zaaien en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Venkel zaaien en oogsten

Stadstuinieren-Venkel-zaaien-en-oogsten

Venkel zaaien en oogsten

Voor venkel zou je ieder jaar een plekje in de tuin moeten reserveren. De smaak van venkel uit de tuin is intens en pittig. Echt een groot verschil met venkel uit de winkel. En van de venkel uit de tuin kun je behalve de knol, ook het lekkere loof gebruiken!

Venkel kweken

Venkel zaai je laat in het seizoen, aan het einde van de lente. Je kunt het prima na de oogst van de radijsjes of raapsteeltjes, op dezelfde plek zaaien. Als je venkel eerder zaait, dan is de kans op doorschieten erg groot. Dat betekent dat er geen knol ontstaat, maar dat de plant bloeit. Dat is op zich niet erg. Want na de bloei kun je de zaden gebruiken voor thee en als smaakmaker in sauzen. Je kunt speciale variëteiten kopen die je wel vroeg kunt zaaien en die niet snel doorschieten.

Vanaf juni tot begin augustus kun je venkel meteen buiten op een zonnige plek zaaien. Werk de grond voor het zaaien een beetje los. Venkel is een trage groeier, het duurt wel drie maanden voordat je kunt oogsten. De knollen van de knolvenkel groeien bovengronds. De eerste knollen oogst je eind augustus. Als je regelmatig wat zaait, kun je tot in november oogsten.

Knolvenkel en bladvenkel

Naast de knolvenkel is er ook bladvenkel. Je kunt hiervan het blad en zaden gebruiken. Bladvenkel zaait zichzelf ook nog eens heel makkelijk uit. Zo heb je ieder jaar wel ergens wat venkelplantjes staan!

‘Als je venkel regelmatig zaait, kun je tot in november oogsten’

Venkel oogsten

Oogst je venkelknollen tijdig. Wanneer ze te groot worden, kunnen ze doorschieten of barsten. Ook zal de knol dan taaier worden. Je kunt de knollen enkele dagen bewaren in de koelkast.

Venkel in de keuken

Venkel kun je op veel manieren bereiden. De anijsachtige smaak doet het goed in salades, gecombineerd met bijvoorbeeld sinaasappel, vijg of dadel. Maar je kunt venkel ook samen met andere groenten even roosteren in de oven of gebruiken voor een hartige tarte tatin. Venkel leent zich ook goed voor minder voor de hand liggende gerechten zoals jam of ijs. En wat denk je van chocoladetruffels met venkel! De zaden gebruik ik ook vaak. Natuurlijk voor thee, maar ze kunnen ook door het deeg voor brood of crackers!

Recept: Venkelsoep met saffraan

Meer inspiratie:

Recept: Salade met knolvenkel
Knolvenkel meerdere keren oogsten
Dille plant: zaaien, kweken, oogsten en meer
Salade met pittige bonen
Boerenkool: verrassend anders
Salade kweken in pot

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2017-02 – Tekst en Fotografie: Marleen van Es

logo
Sluiten
close