Dille is geen kruid wat de meesten van ons regelmatig gebruiken. We kennen het vooral van vis en zalmgerechten, waarop het met zijn geveerde sprieten vaak een sierlijke aanblik biedt. Maar dit keukenkruid smaakt ook goed bij veel andere dingen, zoals schelpdieren, in sauzen, in een komkommersalade, bij bietjes, wortels en courgette. Ook in kruidenboter is het lekker. Wel is het raadzaam om dille niet te veel met andere kruiden te combineren, want dan valt de verfijnde smaak ervan snel weg. Datzelfde geldt trouwens ook als je het te lang meekookt. Dille is een van de echte keukenkruiden en werkt op de gehele spijsvertering.
Heilzame werking
Dille behoort tot de schermbloemenfamilie, waartoe ook venkel en kervel behoren en wordt vooral in de keuken van de Scandinavische en Baltische landen gebruikt. Oorspronkelijk komt het echter uit ’t Midden-Oosten en Zuid-Europa. Dille is een verbastering van het Oud-Saksiche woord ‘dilarm’, wat in slaap wiegen betekent. Dille heeft een beetje zoete, lichte anijssmaak. Van de dillezaadjes kun je thee trekken. Een paar kopjes hiervan helpen je om in slaap te komen, ook helpen deze tegen winderigheid en bevorderen ze de spijsvertering. Bovendien is dille rijk aan vitamine C. Ook wordt er soms op de bovengrondse delen gekauwd als middel tegen slechte adem. Dat kauwen helpt ook tegen misselijkheid, de hik, overgeven en het stimuleert de bacteriën in de darmen.
Dille kweken in pot
Dille is gemakkelijk zelf te zaaien. In de tuin kun je dat het beste in april- mei doen, in huis kun je dille het hele jaar door in een pot kweken. Wil je liever in je tuin zaaien, zoek dan een goede en vrij grote plek met goed doorlaatbare grond, zodat de penwortel er makkelijk in kan groeien. Wel is het een plant die je ook vanwege zijn fraaie uiterlijk graag in de tuin wil hebben, want met z’n waaiers van kleine, gele bloemetjes is deze plant een schoonheid om te zien. Bovendien is het een sterke plant.
Wil je dille in een pot kweken, ga dan als volgt te werk. Vul een pot met potgrond of tuinaarde, zaai een heel dun laagje zaadjes op de aarde, maar wees daar niet te kwistig mee, want het worden allemaal aparte plantjes. Dek de zaadjes vervolgens met een dun laagje aarde af en geeft deze af en toe water. Na ongeveer twee weken zijn er al kleine plantjes te zien. Dreigt de pot te vol te worden, trek er dan enkele plantjes uit, anders verstikken ze elkaar.
Dille kweken in de volle grond
Dille in de tuin zaaien kan natuurlijk ook, maar wees er dan wel op bedacht dat de grond absoluut niet te nat mag worden. Alleen bij extreem droog weer is het nodig om de plant wat water te geven. Een goede tip is om dille tussen de tuinbonen te zaaien, omdat dat zwarte luis helpt voorkomen.
Dille oogsten
Ongeveer twee maanden na het zaaien kun je de dille gaan oogsten, maar doe dat pas als er kleine bloemknopjes te zien zijn. Knip de plant af op ongeveer vijf centimeter vanaf de grond.
Meer inspiratie:
Vlog: Zo maak je een kruidenspiraal
Venkel zaaien en oogsten
Zo maak je kruidenolie
Heilzaam kruid: Knoflook
Op stap met de Onkruidenier
Stadstuinieren 2014-04 – Tekst: Mirre Bots