Zwarte bonenluis, zo kom je ervan af - Stadstuinieren
Moestuin

Zwarte bonenluis, zo kom je ervan af

Stadstuinieren zwarte bonenluis

Help, zwarte bonenluis in de tuinbonen

Iedereen heeft er op een gegeven moment last van: de zwarte bonenluizen die neerdalen op de toppen van de tuinbonen. Dit zijn kleine zwarte puntjes (luizen) die je meteen ziet zitten. Heel veel mensen raken gelijk in paniek, maar dit hoeft helemaal niet. Er zijn namelijk genoeg manieren om deze luizen op een goede manier weg te krijgen zonder er hele gekke dingen voor te hoeven doen.

Ook zie je er eigenlijk meteen een hele berg mieren omheen. De mieren komen namelijk op de suikers af die de luizen achterlaten op de plant. De luizen zuigen eigenlijk de plant leeg, waardoor de groei van de plant dus drastisch afneemt.

Floor Korte Stadstuinieren zwarte bonenluis toppen knijpen tuinbonen

Wat kun je doen tegen de zwarte bonenluis?

Je kunt ze laten zitten en denken het allemaal wel goed komt, maar helaas is dit niet zo. Deze beestjes zuigen het sap uit de bonenplant, waardoor deze dus supertraag gaat groeien. De plant zal hier uiteindelijk aan doodgaan.
Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden  om de zwarte bonenluis te bestrijden.

“Als je nog wel wat tuinbonen wilt oogsten dit seizoen, is het slim om de volgende tips uit te voeren”

 

5 tips om de zwarte bonenluis te bestrijden:

 

  1. Bonenplant toppen
    Je kunt de zwarte bonenluis deels voorkomen door na de zesde bloemtros de plant te toppen. Toppen is het afbreken van de bovenkant van de plant!
  2. Luizenspray tegen zwarte bonenluis maken
    Je kunt een mengsel maken van spiritus en groene zeep! Maak in totaal zo’n 50 ml en meng dit met warm water. Doe dit mengsel in een plantenspuit en spuit het op de zwarte luizen. Herhaal dit een paar dagen na elkaar. Ik weet alleen niet of je tuinbonen hier veel lekkerder van worden. Je kunt de tuinbonen ook oogsten als de luizen er nog opzitten, alleen zal het doppen een beetje een plakkerig werkje worden.
    Luizenspray kopen
    Er zijn ook kant en klare, natuurlijke bestrijdingsmiddelen te koop die je over je planten kunt vernevelen. Deze middelen bestrijden je plagen en verhogen de weerstand van je planten.
    CannaCure
  3. Bonenkruid en dille planten
    Voordat je begint met het zaaien van tuinbonen kun je daarnaast een rijtje bonenkruid of dille plaatsen, want dit zijn goede luizenbestrijders.
  4. Natuurlijke bestrijders inzetten
    Lieveheersbeestjes en oorwormen zijn dol op luizen. Maak je tuin dus aantrekkelijk voor deze bestrijders. Ruim je tuin niet te netjes op, maar zorg voor wat rommelige hoekjes waar de bestrijders in kunnen schuilen en overwinteren. Zorg dat er bloeiende planten en liefst ook wat brandnetels in je tuin staan, daar zijn lieveheersbeestjes gek op. Maak zelf een oorwormpotje.
  5. Zaaien in oktober
    Het is dus het beste om deze zwarte vervelende beestjes voor te zijn door heel vroeg of laat te zaaien! In oktober zaaien zorgt ervoor dat de luizen geen kans krijgen om zich te ontwikkelen op de plant! Bij mij gaan dus in oktober de tuinbonen in de grond in plaats van maart!

Meer inspiratie:

Recept: Tuinbonen tabouleh
Recept: Hummus van tuinbonen
Moestuinplannen van Peter Bauwens: Uitmeten, aanplanten en klaar!
Prachtige pronkbonen in je tuin

Stadstuinieren op YouTube:

Peulvruchten: Mooi en lekker
Erwten, peulen en tuinbonen voorzaaien: Vlog

Boekentip:

Floor Korte – Floors moestuin

Het magazine

Jaarabonnement Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift voor de moestuin.
Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren: Blog juni, Floor Korte

logo
Sluiten
close