De Japanse wijnbes is een fruitsoort waar je heel veel plezier van hebt en waar je lekker van kunt smullen. Dit besje is lekker zoet van smaak. Ik at de besjes altijd zo van de plant op of deed ze ‘s ochtends lekker in mijn yoghurt. Ik heb er ook al eens jam van gemaakt. Dan heb je wel een hele berg besjes nodig, maar in de maand augustus zit je stuik helemaal vol met sappige rode besjes.
Bescherming Japanse wijnbes
Vogels zijn ook gek op de Japanse wijnbes. Dus als je zelf ook wilt oogsten dan is het beter om er een net overheen te doen. Kies een net met niet te kleine gaatjes, want de bijen en hommels moeten wel bij de bloemen kunnen om deze te bevruchten. De Japanse wijnbes is ook een zelfbestuiver, maar door deze diertjes zal je oogst wel een stuk groter zijn.
“De Japanse wijnbes is een fruitsoort waar je heel veel plezier van hebt “
Grondsoort voor Japanse wijnbes
De Japanse wijnbes groeit eigenlijk op alle grondsoorten. Of het nu zanderige, humusrijke of kalkrijke grond is, de Japanse Wijnbes past zich moeiteloos aan. Voor de beste oogst geef je de voorkeur aan humusrijke grond met een rijke kalkinhoud. Durf gewoon te planten en zie wat deze flexibele struik voor jouw tuin in petto heeft.
Beestjes of ziektes
Een opmerkelijk voordeel van de Japanse Wijnbes is de natuurlijke afweer tegen luizen, dankzij de stekelhaartjes op de stam. Deze kleine beestjes kunnen zich niet langs de stam bewegen, waardoor jouw struik vrij blijft van ongewenste gasten. Een ware zegen voor elke tuinliefhebber.
Japanse wijnbes snoeien
Als jij ook een Japanse wijnbes in de tuin hebt staan, dan zal je vast wel opgemerkt hebben wat er gebeurt met de scheuten die uit de grond komen. Ieder jaar maak hij nieuwe scheuten aan (deze zijn groen) en ieder jaar stoot hij ook weer de scheuten af (deze zijn bruin) waar dat jaar vruchten aan gezeten hebben. De bedoeling is dat je in september alle bruine scheuten onderaan wegsnoeit en de groene scheuten laat zitten.
De groene scheuten geven volgend jaar vruchten en worden dat jaar dan ook weer bruin. Dat jaar worden er weer nieuwe groene scheuten gevormd en dan begin je eigenlijk weer opnieuw.
Op de foto’s kun je goed de groene scheuten zien van de Japanse wijnbes.
De groene scheuten bind je op. Ik heb ijzerdraad tegen de muur waar de scheuten langs kunnen groeien. Zo houd je de struik in toom en kun je makkelijk oogsten als er vruchten aan zitten.
Tip: trek goede handschoenen aan tijdens het snoeien.
Japanse wijnbes stekken
Je kunt de Japanse wijnbes heel goed stekken. Doe dit in de periode dat de struik groene scheuten aan het aanmaken is. Dit is in de maand juli. Knak een scheut om en leg een steen op de steel, zodat hij contact maakt met de grond. Op deze plek gaat de scheut wortelen. Als de snoeiperiode is aangebroken, kun je de stek losknippen van de moestuinplant. Zo heb je een stek die je ergens anders kunt uitplanten of iemand cadeau kunt doen natuurlijk.
Meer over bessen:
Vlog: Bessen snoeien – Bessen oogsten
Japanse wijnbes kweken
Een tuin vol vrolijke bessen
Groots genieten met klein fruit
Boekentip:
Stadstuinieren: Blog september, Floor Korte