Japanse wijnbes kweken en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Japanse wijnbes kweken en oogsten

Japanse wijnbes oogsten

‘Het is een makkelijke plant en hij geeft superlekkere vruchtjes’

Als kind genoot ik al van de kleine Japanse wijnbessen in de tuin van mijn ouders. Nu, in mijn eigen tuin, mogen deze bessen niet ontbreken. In dit artikel deel ik waardevolle tips voor het succesvol kweken van de Japanse wijnbes.

Kennismaking met de Japanse Wijnbes

De Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius), zoet en vergelijkbaar met braam of framboos, is een eenvoudige plant die verrukkelijke vruchten voortbrengt. Het is een aanrader voor elke tuinier.

Standplaats en bodemvereisten

Van oktober tot maart kunnen kale-wortel planten worden geplant (of in pot gekweekte planten het hele jaar door).
Ze gedijen in goed gedraineerde, vochtige, en rijke grond, bij voorkeur in halfschaduw. Zware kleigrond kan minder geschikt zijn, maar experimenteren kan lonen.

Bloemen en bestuiving

Deze vaste planten zijn zelfbestuivend en winterhard tot -18°C. In mei en juni bloeit de struik met kleine, witte bloemen, aantrekkelijk voor hommels en bijen. De sterke geur voegt een extra dimensie toe aan de tuinervaring.

Tip: Abonneer je hier (gratis) op het YouTube kanaal van Stadstuinieren

Japanse wijnbes verzorgen

Deze plant heeft minimale voedingszorg nodig. Begeleid de takken wel regelmatig, omdat de struik snel groeit. Dit is vergelijkbaar met de braam en de framboos. Span een draad langs de muur waar je de struik uit hebt geplant en zorg ervoor dat de scheuten hier tussendoor groeien. Zo houd je de Japanse wijnbes in toom en wordt het oogsten ook veel makkelijker.

Japanse wijnbes kweken en oogsten

Oogsten en snoeien

De beste oogstmaanden zijn juli en augustus. Let op de kleine stekeltjes tijdens het oogsten. In oktober/november, nadat de struik leeg is, snoei je de bruine scheuten tot aan de grond. De nieuwe (groene) scheuten laat je staan, want deze geven namelijk volgend jaar weer oogst. Japanse wijnbes snoeien

Japanse wijnbes bewaren

Bewaar onrijpe vruchten op kamertemperatuur en rijpe bessen in de koelkast. Probeer de bessen in cakes, muffins, jam, desserts, of zelfs hartige salades. Ontdek heerlijke combinaties met geitenkaas, noten, room, ijs, yoghurt, chocolade, andere bessen, rabarber, vanille en tijm.

Meer inspiratie:

Frambozen en bessen aanbinden- Vlog
Eenjarige of tweejarige planten
Verticaal tuinieren: Lei- en klimfruit- Vlog
Bessen in de fruittuin
Zomerse bessentaartjes

Op zoek naar een goed moestuinboek?

Bestel hier het boek van Floor Korte: Floors moestuin

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren: Blog juni, Floor Korte

logo
Sluiten
close