Bessen in de fruittuin - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Bessen in de fruittuin

Het hoogtepunt van het zomerse oogstseizoen is het moment dat je in de tuin overweldigd wordt door het kleurrijke aanbod aan bessen. Die kleine pareltjes van de zomer vormen meteen de basis voor vrolijke creaties in de keuken.

Trosbes of aalbes

Rode bessen, witte bessen, roze bessen, de tros- of aalbes is een van de eenvoudigste fruitsoorten om zelf te kweken.
De struiken zijn tevreden met vrijwel alle grondsoorten en hebben genoeg aan een paar uur zon per dag. Geef ze een overvloed aan humus rond de wortels en elk jaar opnieuw zullen ze je belonen met een rijke bloei en een overvloedige oogst.
De rode rassen smaken vrij zuur, maar de witte zijn een heel stuk zoeter en de roze rassen het allerfijnst van smaak.

“De roze zijn het allerfijnst van smaak”

Alpenaardbeien

Vul je fruittuin aan met de kleine geurige alpenaardbeien. Die bloeien van mei tot oktober en vormen geen uitlopers maar grappige struikjes. Ideaal om een hele rij langs een pad aan te planten en er elke dag langs te lopen om een handvol lekkers te oogsten. Ook deze alpenaardbeien zijn beschikbaar in rood en superzoet geel.

Kruisbessen, minidruif en frambozen

Vul je kleurenpalet aan met groen. Die tint vind je in kruisbessen en bij de supervroege kleine bessen van ‘Korinka russkaya’ een Russische krent of pitloze minidruif die vanaf augustus al rijpe zoete minitrosjes vormt. Met wat glanzende Japanse frambozen erbij krijg je nog meer structuur.

Snoepen van juni tot september

Met dit heerlijke aanbod aan kleine vruchtjes kun je van juni tot september de mooiste desserts maken. Gewoon even met een mandje de tuin in om zo een kleurrijk vers assortiment aan bessen te verzamelen.

Maak een eenvoudige basis, voeg een beetje zachte room toe om de friszoete smaak te begeleiden en versterk hun glans met een laagje bovenop. Zo eenvoudig is het om al dat moois uit de tuin om te zetten tot heerlijke bessentaartjes.

Recept: Zomers bessentaartjes

Meer lezen over fruit in de tuin:

Moestuintips van Floor: Japanse wijnbes snoeien
Wildplukken: Bosbessen, lekker en gezond
Groots genieten met klein fruit

Handige vlogs:

Bessen snoeien? Zo doe je dat – Vlog
Vlog: Bessen snoeien – Bessen oogsten

Nooit meer een vlog missen?

Abonneer je op ons YouTube kanaal

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2015-03 Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close