Salade met erwtenscheuten

De tuin komt langzaam uit zijn wintermodus. Ik ben weer bezig met de compost te verdelen over mijn groentevakken en van de eerste zaaisels zijn de groene blaadjes te zien. Kijken jullie ook reikhalzend uit naar die eerste, malse blaadjes sla? Ik zaai in februari altijd wat extra erwten, laat ze groeien in de vensterbank en verwerkt ze in allerlei gerechten. Zo ook een salade van erwtenscheuten.
“Het oogsten uit mijn vensterbank is natuurlijk een beetje surrogaat, maar toch erg lekker!”
Ik vind het trouwens ieder jaar weer ‘n gedoe, al die kiemende planten binnen. Als ik niet oplet, veranderen mijn huis en terras in een oerwoud van plantjes, die ik nooit goed zal kunnen verzorgen. Ik neem me dan ook altijd weer voor om gewoon buiten te zaaien. Maar elk jaar gaat het weer kriebelen en wil ik zo snel mogelijk zelf knapperige bladgroente kunnen oogsten. Het oogsten uit mijn vensterbank is natuurlijk een beetje surrogaat, maar toch erg lekker!
Zelf erwtenscheuten kweken is makkelijk. Doe groene erwten in een pot of bakje en span een stukje katoen over de opening. Door het katoen kun je de pot makkelijk leeggieten. Spoel de erwten dagelijks met water. Giet het water steeds helemaal af. Het vocht dat achterblijft, is voldoende om de erwten te laten kiemen. Na een dag of drie beginnen de erwten wortel te schieten. Leg de erwten daarna op een laagje aarde. Gebruik de erwtenscheuten als ze 10 à 15 centimeter groot zijn.
Wist je dat je mierikswortel ook zelf kunt telen? De plant heeft een enorme expansiedrift. Let dus op waar én hoe je hem plant. In mijn tuin staat hij in een grote plastic pot zonder bodem in de aarde. Dat houdt hem in toom!
Voor gebruik steek je steeds een stuk wortel weg. Besprenkel het even met azijn of citroensap om verkleuren te voorkomen. Geraspt kun je het gebruiken voor sauzen en dressings. Ook lekker door een wortelsalade.
In deze salade van erwtenscheuten kun je gebruik maken van sla uit de koude bak. Misschien kun je al wat kleine blaadjes van de spinazie, rucola of veldsla plukken. Heb je een stukje mierikswortel uit de tuin? Rasp dat dan eerst voordat je het aan de dressing toevoegt. Aan de dressing voeg ik ahornsiroop toe om de scherpte van de citroen en mierikswortel milder te maken. Je kunt daarvoor ook andere zoetmakers gebruiken (of laat het weg als je ze liever niet gebruikt).
De combinatie van de frisse erwtenscheuten, die inderdaad naar erwten smaken, met de gerookte forel en mierikswortel is subliem. Echt een voorbode van de lente!
150 g tuinerwten (vers of diepvries)
2 handen babyspinazie
2 handen rucola
flinke bos erwtenscheuten
1 avocado
125 gram gerookte forelfilet
1 el pompoenpitten
cress van bieten
Voor de dressing:
½ citroen
1 el mayonaise
2 tl mierikswortel
1 tl ahornsiroop
Erwtenscheuten telen – Zo doe je dat
Eten uit de stadstuin: Tarte tatin met bieten
Spread van erwten
Pronkbonen zaaien en oogsten
Stadstuinieren 2016-02 Tekst en Fotografie: Marleen van Es
Abonneer je vandaag nog op Stadstuinieren. Het leukste tijdschrift met 100 pagina’s bomvol tips voor de urban gardener. Indoor, balkon, dakterras of moestuin.
Meld je ook aan voor een maandelijkse inspiratienieuwsbrief in je mailbox!