De tuin komt langzaam uit zijn wintermodus. Ik ben weer bezig met de compost te verdelen over mijn groentevakken en van de eerste zaaisels zijn de groene blaadjes te zien. Kijken jullie ook reikhalzend uit naar die eerste, malse blaadjes sla? Ik zaai in februari altijd wat extra erwten, laat ze groeien in de vensterbank en verwerkt ze in allerlei gerechten. Zo ook een salade van erwtenscheuten.
“Het oogsten uit mijn vensterbank is natuurlijk een beetje surrogaat, maar toch erg lekker!”
Ik vind het trouwens ieder jaar weer ‘n gedoe, al die kiemende planten binnen. Als ik niet oplet, veranderen mijn huis en terras in een oerwoud van plantjes, die ik nooit goed zal kunnen verzorgen. Ik neem me dan ook altijd weer voor om gewoon buiten te zaaien. Maar elk jaar gaat het weer kriebelen en wil ik zo snel mogelijk zelf knapperige bladgroente kunnen oogsten. Het oogsten uit mijn vensterbank is natuurlijk een beetje surrogaat, maar toch erg lekker!
Zelf erwtenscheuten kweken is makkelijk. Doe groene erwten in een pot of bakje en span een stukje katoen over de opening. Door het katoen kun je de pot makkelijk leeggieten. Spoel de erwten dagelijks met water. Giet het water steeds helemaal af. Het vocht dat achterblijft, is voldoende om de erwten te laten kiemen. Na een dag of drie beginnen de erwten wortel te schieten. Leg de erwten daarna op een laagje aarde. Gebruik de erwtenscheuten als ze 10 à 15 centimeter groot zijn.
Tips
Wist je dat je mierikswortel ook zelf kunt telen? De plant heeft een enorme expansiedrift. Let dus op waar én hoe je hem plant. In mijn tuin staat hij in een grote plastic pot zonder bodem in de aarde. Dat houdt hem in toom!
Voor gebruik steek je steeds een stuk wortel weg. Besprenkel het even met azijn of citroensap om verkleuren te voorkomen. Geraspt kun je het gebruiken voor sauzen en dressings. Ook lekker door een wortelsalade.
Recept salade met erwtenscheuten, gerookte forel en mierikswortel
In deze salade van erwtenscheuten kun je gebruik maken van sla uit de koude bak. Misschien kun je al wat kleine blaadjes van de spinazie, rucola of veldsla plukken. Heb je een stukje mierikswortel uit de tuin? Rasp dat dan eerst voordat je het aan de dressing toevoegt. Aan de dressing voeg ik ahornsiroop toe om de scherpte van de citroen en mierikswortel milder te maken. Je kunt daarvoor ook andere zoetmakers gebruiken (of laat het weg als je ze liever niet gebruikt).
De combinatie van de frisse erwtenscheuten, die inderdaad naar erwten smaken, met de gerookte forel en mierikswortel is subliem. Echt een voorbode van de lente!
Voor 2 personen
Dit heb je nodig
150 g tuinerwten (vers of diepvries)
2 handen babyspinazie
2 handen rucola
flinke bos erwtenscheuten
1 avocado
125 gram gerookte forelfilet
1 el pompoenpitten
cress van bieten
Voor de dressing:
½ citroen
1 el mayonaise
2 tl mierikswortel
1 tl ahornsiroop
Zo maak je het
- Blancheer de tuinerwten door ze een minuut in kokend water te leggen. Giet de erwten af en spoel ze even onder de koude kraan om verkleuren te voorkomen.
- Leg de babyspinazie, rucola en erwtenscheuten op een schaal. Halveer de avocado en verwijder de pit.
- Snijd het vruchtvlees in dunne plakken en verdeel over de sla. Voeg de afgekoelde erwten toe.
- Pluk de gerookte forel in kleine stukken en leg op de sla.
- Rooster de pompoenpitten even kort in een droge koekenpan op hoog vuur.
- Maak de dressing door het sap van de halve citroen te mengen met de mayonaise. Voeg mierikswortel en ahornsiroop toe.
- Schenk de dressing over de sla en hussel erdoorheen.
- Strooi de pompoenpitten over de salade en garneer met het cress van bieten.
Meer inspiratie:
Erwtenscheuten telen – Zo doe je dat
Eten uit de stadstuin: Tarte tatin met bieten
Spread van erwten
Pronkbonen zaaien en oogsten
Enthousiast over het recept van Marleen? Bestel hier haar mooie boek:
Marleen van Es: Eten en koken met de seizoenen
Stadstuinieren 2016-02 Tekst en Fotografie: Marleen van Es