Ik heb deze keer een spread van erwten gemaakt, wat trouwens heel erg lekker is op het Duitse aardappelbrood!
Je kunt met zo’n spread (dip, pesto, tapenade, puree of hoe je het ook wilt noemen) eindeloos variëren en er helemaal je eigen draai aan geven. Bij mij zit er deze keer het volgende in: rauwe erwten, olijfolie, citroensap, knoflook en verse munt.
De allerlekkerste erwt is echter de erwt die je jong plukt en direct na het plukken uit z’n dop haalt en opeet. Dan zijn ze namelijk heerlijk zoet en knapperig!
Zo maak je de spread
Ingrediënten:
- 400 gram (biologische) doperwten
- 1 tl kruidenzout en versgemalen peper
- 1/2 (biologische) citroen (sap en zest)
- 4 el geraspte parmezaanse kaas
- 2 el extra vergine olijfolie
- eventueel saltflakes
Bereiding:
- Wanneer je diepvries doperwten gebruikt, laat die dan eerst ontdooien. Zo hoef je ze niet te verhitten waardoor ze al hun vitamines verliezen.
- Pak dan een hoge maatbeker en doe daar de doperwten in. Voeg er de olijfolie, peper, zout, sap en zest van 1/2 citroen en de parmezaanse kaas toe, mix tot je een redelijk gladde structuur hebt.
- Rooster ondertussen je brood naar keuze, smeer daarna de erwtenspread op het geroosterde brood of je toast en geniet!
Nog meer leuks over erwten
Erwten, peulen en tuinbonen voorzaaien – Vlog
Stamppot met prei en erwtensoep
Pesto van erwtenscheuten
Erwtenscheuten kweken
Stadstuinieren 2014-03 – Tekst en fotografie: Stella Faber