Erwtenscheuten kweken - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Erwtenscheuten kweken

Waarschijnlijk heb je al heel vaak erwten gegeten, waaronder die smakeloze versie die je bevroren in een zak koopt. Misschien heb je zelfs al eens je eigen erwten gekweekt en in dat geval zeker het verschil geproefd. Waar je misschien niet bekend mee bent, zijn de heerlijke, zoete en knapperige erwtenscheuten. Deze snelle groene wondertjes zijn al na 2-3 weken te oogsten!

Erwtenscheuten, jonge erwtenplantjes, winnen snel aan populariteit in de moderne keuken. Mocht je ze kant-en-klaar willen kopen, dan kosten ze al gauw € 25 per kilo. Toch zijn erwtenscheuten misschien wel één van de makkelijkste groenten om zelf kweken. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een zak gedroogde erwten uit de supermarkt of van de groenteboer, wat potgrond in een ondiepe bak en water.

Behalve dat ze heel gemakkelijk te kweken zijn, kun je ze ook het hele jaar door laten groeien.

Zaaien/Planten: jaar rond
Hoogte: 5 cm – 10 cm
Afstand: 1 cm – 2 cm
Oogsten: jaar rond
Eetbare delen: blad en stengel
Smaak: fris en groen

Erwten zaaien

De meest effectieve manier om erwtenscheuten te kweken, is om ze eerst af te spoelen en de gedroogde erwten een nachtje te laten weken. Wanneer je de volgende dag het weekwater afgiet, dan kun je dit aan je planten geven. Het water bevat namelijk veel voedingsstoffen van de erwten.

Strooi deze doorweekte erwten gelijkmatig over het oppervlak van een ondiepe bak, die gevuld is met een laagje potgrond of fijne compost van ongeveer 3 centimeter. Bedek ze met een laagje potgrond of compost en druk dit voorzichtig aan. Geef voldoende water zodat de grond vochtig, maar niet te nat is.

Plaats de bak in een vensterbank, maar niet in directe zonlicht en geef regelmatig water.

Erwtenscheuten oogsten

Zodra de erwtenscheuten ongeveer 10 centimeter lang zijn, knip je ze met een schaar af tot ongeveer 2 centimeter boven de grond. Laat de erwten zelf gewoon op hun plaats liggen en ze zullen weer uitschieten. Zo oogst je met gemak een tweede of zelfs een derde keer.

Erwtenscheuten in de keuken

Erwtenscheuten zijn het lekkerst vlak na de oogst. Mogelijkheden te over! Voeg ze rauw toe aan salades of op broodjes, pasta’s, pizza’s en quiches. Je kunt ze ook stomen of kort bakken. Niet te lang, anders wordt het papperig!
Of maak er eens super lekkere cocktail mee:  Cocktail met erwtenscheuten

 

Meer inspiratie:

Eten uit de stadstuin: Erwtenscheuten
Smakelijke spread van erwten
Biet in de moestuin
Japanse miniblad-moestuin
Op stap met: De Onkruidenier

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2014-05 Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close