Japanse Miniblad-moestuintjes zijn leuk, gezond, opvallend van smaak en vrijwel overal toepasbaar. En het gaat écht supersnel. In amper één tot drie weken tijd kweek je in een ondiepe bak of leuke schaal een origineel miniblad-moestuintje; mooi om naar te kijken en klaar om meteen uit te oogsten.
“In amper één tot drie weken kweek je in een ondiepe bak een origineel Japanse miniblad-moestuintje”
Inspiratie
Japan is een land vol verfijning, met volop aandacht voor details, kleur, vorm en smaak. Maar het is ook het land van kleine tuinen, van veel mensen dicht bij elkaar, en dus ook van een intensieve wijze van kweken en oogsten. We lieten ons door al deze gegevens inspireren voor een miniblad-moestuin-concept.
De basis
Het basisidee is vrij eenvoudig. Neem een schaal, ondiepe bak of kistje van minstens twee tot drie centimeter diep en vul die met potgrond. Elke vorm, materiaal of model is bruikbaar. Komt het tuintje buiten te staan, dan moet elke schaal of bak voorzien zijn van een drainage-gat om overtollig regenwater af te voeren. Komt je tuin onder een afdak of onder glas, dan kun je ook in gesloten schalen en bakken werken.
Maak een eenvoudig ontwerp en teken in enkele stroken en vlakken je eigen tuintje. Lijnen, cirkels, diagonalen… Gebruik groentezaden om je ontwerp om te zetten tot een eetbare microtuin. Voor deze intensieve manier van kweken komen de zaden dus vrij dicht bij elkaar. De zaden op 0,5 cm uit elkaar is een mooi gemiddelde. Dichter zaaien geeft meer oogst aan kleinere blaadjes, iets meer ruimte tussen elk zaadje geeft wat minder, maar tegelijk ook wat groter blad om te knippen. Dek de zaden af met een dun laagje grond, geef water met een gieter voorzien van een fijne broes en wacht geduldig enkele dagen om je tuin te zien groeien. Houd alles regelmatig vochtig met een vernevelaar en bij zonnig weer een extra gietbeurt.
Bruikbare groenten
Kies zaden die snel en makkelijk groeien en in hun jonge toestand bruikbaar zijn om te oogsten.
Allerhande radijsjes, kolen, boekweit en bladmosterd zijn geschikt. Het lukt met iets meer geduld ook met ui, bieten, snijbiet of blad-amaranth, quinoa en melde. Probeer een keer erwten, tuinbonen, shiso en zonnebloemen; nu eens niet voor het gebruikelijke volwassen resultaat, maar om snel iets opvallends van kleur, vorm of smaak te kunnen oogsten.
Het is dus niet de bedoeling om de planten helemaal te laten uitgroeien, maar om ze te oogsten in hun jonge stadium als mini-bladgroenten.
Kijk ook eens bij het assortiment aan micro- en kiemgroenten, die zijn allemaal ideaal om te gebruiken. Alfalfa, mosterd, rucola, tuinkers…
Welke zaden kies je?
(De opgegeven dagen zijn gemeten van juni tot augustus, de optimale periode voor snelle groei. Wie vroeger of later zaait moet er enkele dagen bij tellen.)
De snelste kiemers/groeiers
- Tuinkers: fijnbladig, breedbladig, gekrulde ‘wrinkle krinkle-versie. Oogstbaar na 7 – 14 dagen.
- Mosterd: pittig en snel, gewoon groen. 7 tot 10 dagen.
- Rucola: variatie in bladvorm en smaak. Klassieke, getande rucola, wilde rucola, gestreepte of wasabi rucola. 7 tot 21 dagen.
- Herfstradijzen kweken en oogsten: groene en paarse blaadjes, vrolijk witte, roze, rode paarse stengeltjes. 7 tot 14 dagen.
- Bladmosterd: groen, geel, paars in een waaier van bladvariaties. 7 tot 14 dagen.
- Kool: groen en paars en een brede keuze in blaadjes. 7 tot 14 dagen.
- Melde en quinoa: groen, geel, paarse bladeren. Fijne zachte smaak.7 tot 14 dagen.
Met iets meer geduld
- Biet en snijbiet: rood en groen blad, gele, oranje, rode, roze stengeltjes. 14 tot 28 dagen.
- Sla: groen, geel, rood en volop bladvariatie. Ook mooi gemengd.14 tot 28 dagen.
- Prei en ui: groen en onderaan rode stengeltjes; 14 tot 28 dagen.
- Bladamaranth: groen, geel, rood. 14 tot 28 dagen.
- Boekweit: roze stengels, frisgroen blad.14 tot 21 dagen.
- Erwten: gewoon groen, maar lekkere sappige zoete topjes, vormt nieuwe zijtakken. 14 tot 35 dagen.
- Tuinbonen: lekkere sappige groene toppen.14 tot 21 dagen.
- Zonnebloemen: opvallende pittige smaak in blad en steel. Enkel jong oogsten.14 dagen.
Kruiden
Vrijwel alle kruiden zijn bruikbaar omdat ze ook in hun prille stadium alle smaak bevatten. Wanneer je ze voorzichtig topt, zullen de meesten ook nog een keertje zijscheuten vormen voor een tweede en derde oogst.
- Basilicum: groen en paars, in kleine en grote bladeren en verschillende geuren en aroma’s. 21 tot 42 dagen.
- Koriander: gewoon pittig groen. 14 tot 28 dagen.
- Bonenkruid: eenjarig en smaakvol groen. 21 tot 42 dagen.
- Dille: frisgroen en boordevol smaak. 14 tot 28 dagen.
- Shiso: groen en paars oosters aroma. 21 tot 35 dagen.
- Bieslook: kruidige groene stengeltjes. 21 tot 42 dagen.
- Kervel: voorzichtig fijn varenachtig blad met een heerlijk anijsaroma. 14 tot 28 dagen.
- Marjolein: heerlijk zuiders van geur en smaak. 14 tot 35 dagen.
Combinaties
Let bij het ontwerp en het zaaien op kleuren, tinten, groeikracht en bladvariatie. Radijsjes als bladgroente zijn verkrijgbaar in groen en paars, met witte, groene, rode en roze steeltjes. Alle koolsoorten zijn bruikbaar, maar blad- en boerenkool, rode kool en broccoli geven het lekkerste en meest kleurrijke resultaat. Boekweit vormt sierlijke ovale blaadjes op roze stengeltjes. Wissel de ronde blaadjes van mosterd af met de fijne stekels van prei of ui. Elke schaal of bak wordt zo een mooi mini-tuintje.
Van schaal naar tuin
Eén schaal is mooi, drie schalen nog mooier. Zet de schalen op een tafel op je balkon voor een beetje tuingevoel. Maar je kunt zo’n schalentuin flink laten uitgroeien. Je kunt met verdiepingen werken en in oosterse stijl, met bamboe, een constructie maken om de schalen in te hangen.
De hoeveelheid grond in de ondiepe schalen is beperkt, dus blijf regelmatig water geven, zeker wanneer de planten wat groter geworden zijn. In de zomer is een dagelijkse sproeibeurt een noodzaak.
Oogst
Knip, pluk, snoei, oogst, combineer en serveer. Gebruik een schaar om te oogsten. Nog even wassen en ze zijn klaar om aan tafel te serveren. De meeste van deze korte teelten zul je na één keer volledig weg-oogsten. Sommige kun je toppen en weer laten hergroeien. Van zaaien tot oogsten reken je een gemiddelde van 2 tot 3 weken, afhankelijk van het seizoen. Daarna ruim je alles op en begin je opnieuw.
Mogelijkheden Japanse miniblad-moestuintjes
Het mooie van Japanse miniblad-moestuintjes is dat je snel kunt starten en snel kunt oogsten. Ideaal voor een korte en intensieve ervaring met het kweken van eten. Het kan met enkele schalen of je kunt het uitbouwen tot een complete balkonmoestuin. Zo’n tuin is leuk voor een snelle schooltuin, een vakantietuin of een ‘even proberen’ tuin. Valt het in de smaak, dan kun je de verschillende teelten herhalen en de minituin aanvullen met wat grotere potten met micro tomaten- en paprikaplanten, micro-erwten, minituinbonen, mini-kropsla en andere minigroenten in pot. Enkele potten met vaste kruiden zoals rozemarijn, verveine, tijm en munt maken je tuin dan compleet.
Tot slot
Snelle Japanse miniblad-moestuintjes zijn een leuke manier om met tuinieren en met voeding om te gaan. Ook voor wie nauwelijks ervaring, tijd of ruimte heeft. Het is in elk geval de perfecte basis voor originele micro-salades, pittig broodbeleg of ideaal als kruiden en smaakmakers in de keuken.
Met een miniblad-moestuin kun je elke dag een beetje tuinieren, proeven en genieten.
Meer inspiratie voor de stadstuinier:
Kiemgroenten en Microgroenten: Supersnelle oogst
Aubergine kweken en oogsten
Japanse wijnbes: planten en oogsten – Stadstuinieren
Start je moestuin: Slim telen
Doe het zelf: Ondersteboven Tuinieren
Stadstuinieren 2017-02 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens